Hjälp

NEW ARTICLE

Hur man förbättrar din lyssningsförståelse

Skriven av Luca Lampariello .


'Adoptera naturens takt. Naturens hemlighet är tålamod '- Ralph Waldo Emerson

När människor frågar mig hur man förbättrar sin lyssnittsförståelse på ett främmande språk kommer samma historia alltid att tänka på:
Det är historien om en amerikansk student, med namnet Alex, som anställde mig för att vara hans språklänare.

Det som slog mig från början var att Alex var ganska frustrerad med hans framsteg.

'Oavsett vad jag gör kan jag inte förstå spanska. Jag utövar mina lyssningsfärdigheter hela tiden, men ingenting verkar fungera. '
Jag frågade honom hur han vanligtvis övade.

'Jo, jag tittar på filmer och videor på nätet', sa han. 'Oavsett hur svårt jag försöker kan jag knappt förstå någonting.'

De pratar alltför snabbt ', tillade han äntligen.

Det var då jag förstod problemet. Jag hade sett det i många elever tidigare, och ens stött på det själv.
Vad Alex hade försökt göra var att förbättra för mycket, för snabbt . Han ville förstå komplexa material på nivånivå, men han var bara inte redo ännu.

För att hjälpa Alex att lyckas, behövde jag flytta sin tankegång. Jag behövde övertyga honom om att ändra sin lyssningsrutin så att han kunde lära sig och förbättra sig i rätt takt. Utan detta skift fruktade jag att han skulle fortsätta bli frustrerad och kanske sluta lära sig.
Under de närmaste veckorna lärde jag mig den här studenten mina 7 mest effektiva tips för att förbättra lyssnyttheten.

Jag delar de här samma tipsen med dig idag.

Låt oss dyka in.

1. Välj Förståelig ingång


Det viktigaste du måste göra när du vill förbättra dina lyssningsförmågor lyssnar på material som du förstår mest .

Denna typ av material, som kallas 'förståelig ingång', är ljudinnehåll som ligger något över din nuvarande kompetensnivå.
Alla nivån är lite annorlunda, så det här är svårt att kvantifiera i objektiva termer. men jag skulle säga att begriplig input är någon ljudkälla som du redan kan förstå minst 60% -80% av.

Det kan tyckas kontraintuitivt att lyssna på material som ligger strax över din färdighetsnivå, men det är faktiskt extremt viktigt.
Detta beror på att om du lyssnar på saker som du för det mesta inte förstår, spenderar du större delen av din tid frustrerad och förvirrad. Du kan dechiffrera några ord här och där, men du kommer att kämpa för att sammanfatta kärnan av vad som händer.
Detta är vad som hänt med Alex. Han ville verkligen förstå filmer, podcaster och onlinevideoer, så det var det han försökte lyssna på. Dessa material på moderna nivåer var dock så långt över hans nivå att de bara saktade sin framsteg, istället för att stödja den.
För att nå den typ av hög nivå som Alex eftersträvade, är det nödvändigt att bygga en 'stege' av begriplig inmatning. Börja med vad du förstår, och lyssna sedan efter hårdare och hårdare ljudmaterial som din nivå ökar.
Till exempel, det är därför jag alltid har mina studenter börjar lära sig med en solid lyssnande och läsrutin . Det är den bästa metoden jag har hittat för att förbättra lyssningsförmågan från första dagen av ditt lärande.
När eleverna har den rutinen på plats kan de sedan gå vidare till svårare aktiviteter som bland annat bara omfattar att lyssna.

2. Lyssna på vad du tycker om

Att förstå det mesta av vad du lyssnar på är det grundläggande steget för att förbättra dina färdigheter. När du har det på plats måste du bestämma exakt vad slags begripligt innehåll du ska träna med.
Medan du tekniskt kunde lyssna på allt som uppfyller den 60% -80% förståelsestandarden, vill du helst välja material som är relevanta och intressanta för dig som person .
Detta är viktigt eftersom relevanta och intressanta material alltid blir roligare att lyssna på jämfört med andra resurser. Om du gillar vad du lyssnar på får du mer motivation att fortsätta att lyssna och vara mer motståndskraftig mot att stoppa eller förlora fokus.

I reala termer betyder det att du borde vara väldigt kräsen om vad du gör och inte använder som en lyssningsresurs.
Bara för att din textbok har en lång ljuddialog om att åka till flygplatsen eller att shoppa på köpcentret, borde du inte känna dig skyldig att lyssna på dem. Var selektiv och se till att det mesta av din träningstid spenderas med ljudmaterial som du ser fram emot att lyssna på, och matchar dig bra med dina mål och intressen.

3. Fokusera på det stora bilden, inte små detaljer


Av alla större språkkunnskaper kräver lyssningsförmåga mest fokus. Detta beror på att om du inte fokuserar på vad du lyssnar på, kan du sakna kärnan 'meddelande' som kommuniceras.
För att göra saken värre kan du vanligtvis inte 'gå tillbaka till början' för att återställa information som du saknat. För det mesta måste du få folk att upprepa sig, vilket kan kosta tid och energi och orsaka frustration. Även när du kan 'spola tillbaka' (t.ex. med inspelat ljud) kan den exakta informationen du missade vara svår att identifiera.
På grund av allt detta är det viktigt att du fokuserar på 'den stora bilden' när du lyssnar, och att du undviker att bli distraherad av små detaljer.

När jag säger 'stor bild' menar jag huvudet eller det allmänna meddelandet om vad du lyssnar på. Om någon säger till dig 'Vilken typ av filmer tycker du om?', Kan du förstärka bara genom att förstå orden 'vad', 'filmer' och 'liknande', eller till och med bara 'filmer' och 'liknande'. Dessa två ord kan ge dig det mesta av domets viktiga sammanhang, även om du inte förstår de fem andra orden tillsammans med dem.
Det är därför att lyssna på förståelig ingång är så värdefull. Även om du inte förstår ett ord eller två i något du hör, kan de ord du redan vet ofta hjälpa dig att förstå.

Så ge inte upp om du inte förstår det tillfälliga ordet. Håll bara lyssna och fokusera på den 'stora bilden' som du förstår för att fylla i någon saknad information.

4. Lyssna och lyssna på olika hastigheter


Om nybörjare av något språk kan komma överens om en sak, är det här: språk som talas med inhemsk hastighet är snabb.
Inhemska talare talar så snabbt och flytande att eleverna ofta inte har tid att psykiskt bryta ner ljudet, orden och innebörden av det de hörs - och även om de klarar det är den vanliga talaren vanligen heltäckande annat ämne då.
För att kunna lyssna på modersmålare med normal hastighet kan du inte bara dyka i huvudet först och lyssna på full hastighet genast. Hastighet, som ordförråd, spelar en faktor i förståelig inmatning. På grund av detta kommer du sannolikt att behöva lyssna på långsammare, förståeliga hastigheter först, innan du gradvis kan rampa saker upp till inhemsk hastighet.
Nu finns det ett par sätt att göra detta:
- När du pratar med en eller flera infödda talare kan du bara hövligt fråga dem att sakta ner när de pratar med dig eller upprepa vissa detaljer långsamt.
- När du lyssnar på en inspelning kan du spela upp den i olika hastigheter, inklusive 0,25x hastighet och 0,5x hastighet. Tillgängligheten för uppspelningsalternativ beror på vilken mediaspelare du använder, men gratis resurser som YouTube, Audacity och VLC mediaspelare tillåter alla dessa hastighetsjusteringar.
Av dessa alternativ är den andra vanligtvis mest lämplig för inlärning. Ta bara en ljudfil och justera uppspelningshastigheten tills du kan förstå vad som sägs. Lyssna på det ett par gånger i långsammare hastighet, och slå sedan upp hastigheten steg för steg tills du når inåtgående hastighet igen.

5. Lär dig aktivt genom att ta anteckningar
Som elev är det lätt att se att lyssna som en uteslutande passiv aktivitet. Till skillnad från att tala, läsa och skriva behöver du inte alls göra något för att lyssna; du behöver bara vara inom öronskott, och ljuden kommer in i dina öron på egen hand.
Den passiva kvaliteten på att lyssna är bra för när du bara vill luta dig tillbaka, koppla av och lyssna på en musik eller dialog i en film. Det är dock inte så bra, för produktiva inlärningssessioner.
Du ser att lärandet händer bäst när det är aktivt - när du, eleven, är engagerade i vad du gör och vidtar åtgärder för att behandla ny information. Om inlärning inte är aktiv kommer du att absorbera mindre information, och även riskera att glömma det du lärde dig snabbt.
För att få maximal värde från dina lyssningsaktiviteter behöver du aktivera passivt lyssnande i aktivt lyssnande, vilket väsentligt ökar din förståelse och retention. Ett av de bästa sätten att göra detta är genom att ta anteckningar medan du lyssnar .
När du arbetar med dina lyssningsförmåga, ta ut en anteckningsbok eller en bit papper och gör följande:
- Skriv ner ljudets ämne
- Om det finns flera högtalare, skriv ner deras namn eller skriv etiketter för varje (t.ex. högtalare 1, högtalare 2)
- Skriv ner kärnan av vad varje högtalare säger, inklusive alla huvudpunkter som de försöker kommunicera
- Om du ofta hör ett ord du inte förstår, försök att skriva ner det så att du kan leta upp det senare
- Om det finns ett ord eller en mening tycker du intressant, skriv ner den så att du kan öva att använda den i dina egna samtal.
Genom att lyssna och ta anteckningar samtidigt kommer du att vara mycket mer intresserad och engagerad i ljudinnehållet, och som ett resultat kommer du att lära dig på ett mycket mer organiserat och effektivt sätt.

6. Variera din lyssningsrutin


För varje språkinlärningsrutin att bli framgångsrik måste den hålla dig intresserad. För långsiktig framgång måste du vara engagerad i en mängd olika aktiviteter som utmanar dig och gör att du vill fortsätta att lära dig dag efter dag.
Din lyssningsrutin, som är en viktig del av din övergripande dagliga inlärningsrutin, bör ofta ändras, blandas och varieras på ungefär samma sätt.

Även om du gillar att spela upp språk ljud medan du sitter vid ditt skrivbord, gör det inte hela tiden. Försök att lyssna på ditt målspråk på andra ställen och tider också.
Detta kan inkludera att lyssna medan :
- Läser ett transkript av ljudet
- Att göra hushållssysslor
- Du pendlar till och från jobbet
- Träning
- Lyssna på målspråkmusik
Testa ut så många variationer av lyssningsaktiviteter som du tycker om. När du har hittat ett nummer som du gillar kan du sedan arbeta dem i din rutin genom att rotera vilka aktiviteter du övar på vissa dagar i veckan.

7. Var patienten


Kom ihåg min student Alex?

Även från början kunde jag säga att han var i rush för att lära sig spanska väl. Han studerade så hårt och försökte alltid dyka in i material på hög nivå, även innan han var redo. Och som du vet fungerade det inte riktigt.
Den största lektionen jag var tvungen att dela med honom var detta:

Var tålamod .
Lyssnande färdigheter, som alla goda saker, ta tid att växa och utvecklas. De beror på ett brett spektrum av faktorer (inklusive tidsmässig inlärning, hur mycket lyssnande har gjorts och ordförrådets djup), ingen av dem kan åstadkommas genom genvägar.
Det enda sättet att förbättra ditt lyssnande 'snabbt' är att vara konsekvent. Öva varje dag, variera dina material, variera dina aktiviteter och interleave alla dessa saker genom hela din rutin.
Om du kan vara konsekvent och upprätthålla en sådan rutin i flera månader och år kommer du snart att finna att din lyssningsförståelse har vuxit exponentiellt. Om du inte är tålmodig och inte kan göra det, kommer ditt lyssnande att växa i mycket långsammare takt, om alls.


Tiden att vara alla öron!


Kom ihåg Alex, min amerikanska student?

Efter att vi började arbeta tillsammans, hjälpte jag honom att omedelbart genomföra dessa sju tips i sin språkinlärningsrutin.
På kort tid kunde han:
- Hitta lyssnande material som var något över hans nivå
- Inriktning på innehåll som han tyckte var trevlig och intressant
- Lyssna på huvudpunkterna i ljudet han lyssnade också, utan att bli distraherad av vad han inte förstod
- Öva att lyssna i både långsam, måttlig och snabb hastighet
- Ta anteckningar medan du lyssnar på att förbättra förståelsen och behålla ordförråd.
- Testa en rad olika lyssningsaktiviteter
- Öva tålamod och lita på inlärningsprocessen.
I slutet av vår tid arbetade tillsammans, kunde Alex dramatiskt förbättra sin lustförståelse på spanska.

Han känner sig nu lugn när han pratar med inhemska talare, medan han tittar på filmer och när han lyssnar på radioen - allt han ville göra från början.
Bäst av allt, de förbättringar han gjorde med hans lyssningsförmåga inspirerade honom inte bara att fortsätta lära sig spanska, utan också att ta upp ytterligare språk.

Till slut behövde Alex inte motivation, eller några nya mål eller resurser.
Han behövde bara en färdplan. han behövde veta vilka steg att ta till huvudet i rätt riktning.

Nu har du också de här stegen.

Om du vill förbättra ditt lyssnande, bara gå vägen. Testa de tips jag har delat idag, och träna dem om och om igen tills de är andra naturen.

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 3  1  1 All