Βοήθεια

Πώς να μάθεις τους τόνους κινεζικών;Μήπως ποτέ συμβεί σε σας για να δείτε ένα πρόσωπο στο YouTube ή πρόσωπο-με-πρόσωπο που μιλάει κινέζικα εκπληκτικά καλά; Η πρώτη αντίδραση μάλλον θα νιώθετε είναι ένα από θαυμασμό και έκπληξη. Θαυμασμός δίνει στη συνέχεια τον τρόπο με αμφιβολία: πώς έφτασαν σε ένα τέτοιο απίστευτο επίπεδο στη γλώσσα;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, Κινέζικα περιβάλλεται από μια αύρα μυστηρίου. Θεωρήθηκε μια εξωτική γλώσσα, αναμφίβολα δύσκολο να μάθουν. Οι αλλοδαποί καθώς και οι ίδιοι κινέζοι πίστευαν ότι mastering Κινεζικά ήταν πράγματι ένας ανέφικτος στόχος να επιτευχθεί. Στη συνέχεια ήρθε Dashan .Σε αυτό το σύντομο ντοκιμαντέρ, φαίνεται πως Dashan σοκάρει το κοινό με την ομιλία άψογη κινέζικα για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα παρακολουθείται από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, Dashan γίνεται μια διασημότητα στην Κίνα.
Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από εκείνη την μακρινή 1988, και ο αριθμός των ξένων φοιτητών που έρχονται σε συμφωνία με την κινεζική γλώσσα και ζουν στην Κίνα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν είναι πλέον ασυνήθιστο να συναντήσετε μια 'wairen' (ξένος) στην ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο, πολλοί φοιτητές εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα όταν πρόκειται για την ομιλία κινέζικα, και αυτό οφείλεται κυρίως στην πτυχή συχνά θεωρείται 'δραματικό' από την προοπτική ενός δυτικού: Κινεζικά τόνους.

Όταν πρόκειται να μιλάμε για τόνους, δύο πράγματα αμέσως στο μυαλό:

1) Γιατί οι Κινέζοι τόνους αντιληπτή ως τόσο δύσκολο;
2) Είναι ο κατάλληλος τρόπος για να τους μάθουν εκεί;
Η δυσκολία της εκμάθησης κινεζικών τόνους
Ας απαντήσει το πρώτο ζήτημα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε, για μια ακόμη φορά, το ακόλουθο σημείο:
Κινέζοι είναι μια τονική γλώσσα. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι οι ήχοι συνθέτουν τα λόγια, αλλά, επίσης, ότι η έννοια των λέξεων ίδιοι βασίζεται σε ήχους τους.
Σε μη-τονικές γλώσσες όπως τα ιταλικά ή τα αγγλικά, δεν υπάρχουν αποχρώσεις. Δεν γνωρίζουν ότι απλώς και μόνο επειδή η έννοια των λέξεων δεν εξαρτάται από την παραλλαγή τους. Έτσι, θεωρητικά, οι ίδιες αποχρώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκπροσωπεί τα οπτικά συλλαβές που συνθέτουν τις λέξεις σε μη τονικές γλώσσες.

Το πρώτο πράγμα που θα βρεθούν αντιμέτωποι με όταν πρόκειται για την ομιλία Κινεζικά είναι οι τόνοι. Το παρακάτω διαγράμματα δείχνουν, λεπτομερώς, οι τέσσερις «ύψη» ενός συλλαβή στα κινεζικά.
Ένα γενικά είπε να δούμε το διάγραμμα, να ακούσετε τον αντίστοιχο ήχο και να προσπαθήσουμε να το επαναλάβουμε. Φαίνεται σαν μια λογική προσέγγιση: ένας ξεκινά από τα βασικά δομικά στοιχεία (οι συλλαβές) και στη συνέχεια κινείται προς τα λόγια (που μπορεί να είναι μονο-, δι- ή τρισύλλαβος) και, τέλος, σε ολόκληρες προτάσεις. Στη μηχανική και τον υπολογιστή ορολογία θα μιλούσε για μια προσέγγιση 'bottom-up': ένας χτίζει ένα τείχος ξεκινώντας από τη βάση, τούβλο τούβλο μετά. Αν και έχουν αναπτυχθεί τεχνικές που φαίνεται να υιοθετούν μια πολύ επιτυχημένη προσέγγιση μεταξύ των μαθητών (* βλέπε υποσημείωση), μαθαίνουν κινέζικα δεν μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ένα απλό αλγόριθμο. «Μια καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός», λένε. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. (Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα, ο φίλος μου Vlad έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο για αυτό στο blog του)

Τώρα, φανταστείτε ότι θέλετε να μάθετε ιταλικά, και ότι ο δάσκαλός σας επιβάλλει την προαναφερθείσα προσέγγιση εκ των κάτω προς τα πάνω. Έτσι, πρέπει κανείς να ξεκινήσει από την ποιότητα του ήχου των συλλαβών και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε λέξεις και φράσεις. Μετά από επίπονη εξηγήσεις και διαγράμματα, φανταστείτε, ακολουθώντας τις παρακάτω προτάσεις:

Ma che Hai Fatto OGGI; ==> Ma che ha-Ι-FAT να OG-Gi;

Μα περιστέρι SEI andato; ==> MA Do-VE αυ- i A-ndàtó;

Φανταστείτε την τιτάνια προσπάθεια στην προσπάθεια να αρθρώσει μια ολόκληρη πρόταση κοιτάζοντας το ύφος του κάθε συλλαβή. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, όταν πρόκειται να σκεφτόμαστε μια πρόταση, στο ότι θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε κάθε ενιαίο ύφος!
Και ακόμα κι αν είναι μεγάλη σε προφέροντας τους τόνους, η ποινή θα εξακολουθεί να ακούγεται «ρομποτικές» σε ένα φυσικό ομιλητή. Ο λόγος για αυτό είναι ότι μια πρόταση δεν είναι η απλή συσσωμάτωση των μεμονωμένων ήχους. Όταν μιλάμε όλα τα μεμονωμένα συστατικά ακολουθούν τη γενική τονισμός της ποινής, και μια «τονική μετατόπιση» λαμβάνει χώρα. Αυτό το 'τονική μετατόπιση' σημαίνει ότι η προφορά των συλλαβών που συνθέτουν μια αλλαγή λέξη, σύμφωνα με τις θέσεις που καταλαμβάνονται από αυτή τη λέξη σε μια πρόταση. Στα ιταλικά (όπως και σε άλλες γλώσσες), η ίδια λέξη έχει διαφορετικούς τόνους και αν είναι στην αρχή ή στο τέλος μιας πρότασης.

La πολέντα * E un Cibo tipico dell'Italia del Nord. («Πολέντα» είναι ένα τυπικό πιάτο της NorthenItaly)
Mi piace la πολέντα. * (Μου αρέσει 'πολέντα'.)

Όπως μπορείτε να δείτε, η λέξη 'πολέντα' στην αρχή της πρότασης ακούγεται σαν ένα first-τρίτων με δεύτερη τόνος, ενώ γίνεται μια πρώτη με τέταρτο πέμπτο (ουδέτερο) τόνος όταν στο τέλος μιας πρότασης.
Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση να μάθει ιταλικά θα είναι μια καταστροφή. Κανένας, ευτυχώς, δεν θα τολμούσε να εγκρίνει μια τέτοια προσέγγιση. Ωστόσο, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των ιταλικών και των κινεζικών, αυτή είναι η μόνη προσέγγιση που υιοθετήθηκε στη συντριπτική πλειονότητα των κινεζικών μαθήματα, είτε στο πανεπιστήμιο είτε σε ιδιωτικά σχολεία. Τώρα, είναι μια εναλλακτική λύση σε όλα αυτά εκεί;
Μερικές συμβουλές για το πώς να μάθουν κινέζικα τόνους
Πολύ συχνά ο συνδυασμός των κινεζικών χαρακτήρων τόνους και προκαλεί πολλούς μαθητές να εγκαταλείψουν πάρα πολύ σύντομα. Ωστόσο, περισσότεροι από το ένα και μισό δισεκατομμύριο Κινέζους, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός ξένων φοιτητών μιλούν άψογη κινέζικα, που δείχνει ότι οι κινεζικές ήχους δεν είναι αδύνατο να μάθουν.

Εμείς συχνά έχουν την τάση να βλέπουν τα παιδιά ως τα καλύτερα και ταχύτερα μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα, και αποδίδουν την επιτυχία τους σε μια πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ευελιξία που εμείς οι ενήλικες διαθέτουν πλέον. Θα μπορούσε κανείς να εγείρουμε ζητήματα με τον ορισμό του «πλαστικότητα του εγκεφάλου», αλλά ένας βασικός παράγοντας στη διαδικασία της μάθησης συχνά παραλείπεται: τον τρόπο αποκτούν μια ξένη γλώσσα είναι διαφορετική από τη δική μας.

Παιδιά ακούω ολόκληρες προτάσεις. Δεν ξεκινούν με συλλαβές. Μπορούν απλά να ακούσετε κομμάτια μιας γλώσσας και, στη συνέχεια, προσδιορίζουν τα επιμέρους συστατικά από μόνα τους. Ως ενήλικες, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταλάβουμε τη δομή μιας γλώσσας αναλύοντας κάθε πτυχή του, και ξεχνάμε το γενικό, ευρύτερη εικόνα. Ως ενήλικες, εξακολουθούμε να έχουμε την ικανότητα να ακούμε, αλλά έχουμε χάσει εν μέρει την ικανότητά μας να ακούσουμε.

Για να αποκατασταθεί αυτή η ικανότητα κάποιος χρειάζεται υπομονή και λίγο ανοικτό πνεύμα.

Μόνο μερικούς μήνες μετά την έναρξη μαθαίνουν κινέζικα 'τον παραδοσιακό τρόπο', κατάλαβα πόσο σημαντικό ήταν να ακούσει ολόκληρες προτάσεις. Αυτή η σκέψη ξημέρωσε για μένα όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ένα ειδικό λογισμικό στο οποίο ένας ντόπιος ομιλητής προφέρει μια πρόταση, και πρέπει να το επαναλάβω. Το πρόγραμμα λογισμικού, στη συνέχεια, συγκρίνει τις δύο προτάσεις και σας δίνει ένα σήμα που κυμαίνεται από το 1 (πολύ φτωχό) έως 7 (τέλεια).

Ακόμα κι αν αυτό ήταν μια μηχανή με όλες τις ατέλειές της, η άσκηση ήταν διασκεδαστικό και διαδραστικό, και πριν το ήξερα, είχα δοκιμάσει πάνω από 300 προτάσεις με αυτόν τον τρόπο. Ήμουν επαναλαμβάνοντας φράσεις χωρίς καν να σκεφτόμαστε τόνους.
Η προσέγγιση bottom-up είχε ξαφνικά μετατράπηκε σε μια top-down προσέγγιση: η μία ξεκινά από προφέρουν ολόκληρο, απλή πρόταση και στη συνέχεια κινείται προς τα κάτω προς τα επιμέρους συστατικά του.
Με βάση την εμπειρία μου θα έλεγα ότι ένας ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

1) Διαβάστε την εισαγωγή για φωνητική: είναι πάντα χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η κινεζική είναι μια τονική γλώσσα ούτως ή άλλως, και ότι έχει 5 τόνους (4 + ένα ουδέτερο). Αυτό θα είναι πάντα μια καλή αναφορά. Επιπλέον, κατά το αρχικό στάδιο, θα πρέπει να μάθετε αμέσως πώς να προφέρει συμφώνων, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την διαφοροποίηση ανακεκομμένο συμφώνων (όπως ZH, ch, shi) από συνήθη (z, j, s), και αναρρόφηση (p, t) από μη αναρρόφηση όνες (b, d).

2) Μόλις έχετε μια γενική κατανόηση της κινεζικής φωνητική, να αρχίσουμε να εξετάζουμε πολύ απλές προτάσεις. Ακούστε τις φράσεις δεκάδες φορές, και επαναλάβετε τους με τα μάτια σας κλειστά, χωρίς να κοιτάτε τους τόνους που συνθέτουν τις μεμονωμένες λέξεις.
3) Στη συνέχεια, εξετάζει τις μεμονωμένες λέξεις, και να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε σε αυτά όταν 'ενσωματωμένες' στην πρόταση. Εάν είναι απαραίτητο, γράψτε μια λίστα με τις λέξεις όσο μπορείτε να τους μάθουν.
4) να προχωρήσουμε σε πιο σύνθετες προτάσεις (κύρια + ρήτρα σχετική ρήτρα / ρήτρα υπό όρους, κ.λπ.)

Εκτός από τους τόνους, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η κινεζική διαθέτει επίσης μια γενική βήματος (ο τρόπος ποινή ροών) το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο στο YouTube από τον φίλο μου Μάρκο για το θέμα αυτό.
Marco εξηγεί ότι οι κινεζικές εισάγει διαλείμματα σε ορισμένες θέσεις σε μια πρόταση. Αυτά τα διαλείμματα, την οποία εκπροσωπώ με το σύμβολο '/', δίνουν ένα ένα είδος κατευθυντήρια γραμμή για το πώς να προφέρει μια κινεζική πρόταση, εκτός από τους ήχους. Είναι μέρος της «Φωνητική Ανάλυση», μια προσέγγιση για την προφορά και την πίσσα που μπορώ να χρησιμοποιήσω για τη διδασκαλία γλωσσών στους μαθητές μου (μέσω Skype και πρόσωπο με πρόσωπο)

1) Τέλος, αφού έμαθε πώς να ακούσουν, θα πρέπει απλά να ... αρχίσετε να ακούτε! Κάνετε αυτό τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, κατά προτίμηση μια ώρα, και όταν είστε έτοιμοι, προσπαθήστε να περάσουν ακόμη περισσότερο χρόνο σε αυτή τη δραστηριότητα. Είναι βασικό να μιλούν τη μητρική-όπως τα κινέζικα. Ξεκινά με τον ήχο και το αντίστοιχο σενάριο.
Ποιότητα στην αρχή που ακολουθείται από την ποσότητα σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτευχθεί μια εξαιρετική προφορά!
Συμπεράσματα
Οι τόνοι του κινεζική γλώσσα κινέζικα είναι αναμφίβολα μια πρόκληση, αλλά μπορούν να αντληθούν με τη σωστή προσέγγιση. Το ένα που προτείνω είναι απλή: να εξετάσει μια ολόκληρη πρόταση και να ακούσετε αυτό, προσπαθώ να καταλάβω πώς ακούγεται στο σύνολό της, χωρίς να εστιάζουν στις αποχρώσεις. Θα διαπιστώσετε ότι είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την απόκτηση τόνους με φυσικό τρόπο.

(*) Το 2006, ο Harold Goodman, συγγραφέας τριών μαθημάτων ήχου δημιούργησε μια προσέγγιση για το χρώμα-κωδικό Mandarin ήχους. Εκτός από τα χρώματα, κάθε τόνος έχει επίσης ένα συνοδευτικό χειρονομία. Για παράδειγμα, για τον ήχο τον αντίχειρα κινήσεις σας σε μια ευθεία, πλάγια κατεύθυνση, σημεία δείκτη προς τα πάνω για το Α, το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο σχηματίζουν ένα σημάδι V για να δείξει το τρίτο τόνο (ǎ), και ούτω καθεξής. Η προσέγγιση αυτή δοκιμάστηκε με εθελοντές φοιτητές σε Theus και φάνηκαν να υπενθυμίσει ήχους πολύ καλά.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο:
- http://www.michelthomas.com/learn-mandarin-chinese.php
- MANDARIN_CHINESE.pdf

Συντάχθηκε απο τον Luca Lampariello

Related topics: