Bantuan

NEW ARTICLE

5 CRAZY CARA DAPATKAN LEBIH malu SEGERA, NO MINUMAN / DADAH YANG DIPERLUKANThe versi Bahasa Inggeris artikel ini ditulis oleh Benny Lewis, terdiri daripada pelbagai bahasa Irish yang terkenal.

Falsafah saya dalam pembelajaran bahasa adalah, sentiasa telah, dan akan sentiasa Bertutur Dari mula.
Tetapi bagi kebanyakan orang, ini adalah menakutkan! Dan kerana saya telah bercakap banyak tentang bagaimana berkesan saya telah mendapati menggunakan Skype dan laman web pertukaran bahasa, atau di-orang mesyuarat awal dalam projek bahasa untuk berbual dengan orang-orang native-merta, saya telah bertanya banyak soalan mengenai apa yang perlu dilakukan jika anda terlalu malu untuk berkata-kata dari satu hari.
Jadi hari ini saya akan menjawab soalan-soalan.

Saya pernah menjadi SANGAT SHY


Tetapi sebelum saya lakukan, saya ingin sesuatu yang sangat jelas: Saya pernah menjadi sangat malu.
Ia mungkin sukar untuk percaya kerana saya kelihatan begitu keluar sekarang dan saya! -tetapi Saya terpaksa mengatasi banyak untuk mendapatkan ke titik di mana saya sekarang, di mana saya dengan senang hati boleh berjalan sehingga orang asing, dan terus membuat keldai daripada diri saya dalam bahasa mereka memandangkan saya baru sahaja mula mempelajarinya. Kebebasan dari rasa takut ini adalah kemahiran yang saya telah dibuat, satu proses pembelajaran, dan pasti bukan sesuatu yang wujud atau genetik.
Tetapi saya mempunyai masa yang sukar itu. Saya tidak minum, jadi saya tidak pernah mempunyai 'keberanian cecair' untuk memberi saya apa-apa kelebihan.

Dan sehingga ke dalam 20-an saya, saya tidak begitu pandai bercakap untuk kanak-kanak perempuan-telah menghadiri semua kanak-kanak lelaki sekolah menengah dan (Kejuruteraan) Kursus universiti kebanyakannya lelaki (bernasib baik, saya kini mempunyai gadis yang indah saya di setiap pelabuhan dan boleh membuat kedua-dua rakan-rakan lelaki dan perempuan sama-sama mudah sekarang).
Tahun-tahun pertama saya mula keluar, saya selalu lelaki itu di sudut yang akan bermain dengan telefon atau berpura-pura untuk menghantar mesej teks, dan bukannya dilihat sebagai canggung tidak dapat berkata-kata kepada orang ramai. Untuk sementara waktu, semua acara sosial lakukan bagi saya adalah membuat saya pemain yang lebih baik 'Ular' pada telefon Nokia lama.
Tetapi itu di belakang saya sekarang. Dan saya ingin berkongsi dengan anda semua beberapa cerita lucu daripada perkara-perkara gila yang saya lakukan memaksa diri saya keluar dari khayalan saya malu dan tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menjadi pandai bercakap kepada orang asing. Cerita-cerita ini gila, tetapi benar!

1. COUCHSURFERS HOST


Walaupun beberapa tahun ke dalam perjalanan saya, saya masih janggal sedikit sekitar orang-orang yang saya tidak tahu dengan baik lagi. Saya tidak tahu apa yang perlu bercakap dengan mereka tentang. Tangkapan-22 di sini adalah bahawa anda boleh mendapatkan lebih selesa lebih banyak masa anda menghabiskan dengan orang, tetapi bagaimana anda mendapat masa itu di tempat pertama jika anda terlalu janggal sekitar?
Itulah apabila saya mendapati Couchsurfing, dan menyedari bahawa saya boleh menjemput orang yang menarik untuk bandar saya dan bergaul dengan mereka selama beberapa hari pada satu masa. Saya rasa berguna kerana saya tahu bandar yang lebih baik daripada yang mereka lakukan, dan saya akan menyelidik sejarah untuk memberi mereka lawatan berjalan kaki. Bercakap tentang rumah saya adalah mudah, dengan syarat idea perbualan segera, dan membantu kami masuk ke dalam topik lain.
Selain ini, jika seseorang tinggal di rumah anda (walaupun di sofa, maka nama laman web ini), anda perlu bersarapan bersama-sama dan bergaul lebih daripada yang anda biasa lakukan dengan orang ramai. Mereka adalah orang yang tidak dikenali lengkap pada mulanya, tetapi anda mendapat selesa dan boleh belajar untuk membuka diri sehingga sedikit lebih baik untuk orang yang anda tidak tahu dengan sangat baik. Yang paling menarik, laman web ini mempunyai sistem kajian supaya anda tahu anda boleh mempercayai mereka sebelum anda menjemput mereka untuk bergaul.

2. MENJADI JURUGAMBAR AMATUR


Saya tidak pernah suka idea minum untuk menjadi lebih sosial. Kesan plasebo sering boleh menyumbang kepada orang yang lebih 'memabukkan', dan walaupun ia tidak, saya rasa ia sangat terhad bahawa anda hanya boleh menjadi lebih keluar pada hari Jumaat dan Sabtu. Bagaimana jika peluang untuk menjadi sosial tiba-tiba tumbuh sehingga jam 3 petang pada hari Selasa?
Seperti yang idealistik kerana saya boleh berada di sini walaupun, hakikat perkara ini ialah bahawa orang yang minum di acara-acara sosial berasa tidak selesa pada masa-masa jika anda tidak mempunyai sesuatu di dalam tangan anda. Jadi, daripada tunduk kepada tekanan rakan sebaya, saya telah mendapati bahawa mempunyai sesuatu di tangan anda sebenarnya boleh mengurangkan ketegangan, dan memberi anda permulaan perbualan yang menarik.
Jadi apa yang saya lakukan di universiti adalah menabung bagi salah satu daripada kamera digital sangat awal. Paparan adalah skrin LCD kecil, tetapi cukup besar untuk melihat gambar yang baru diambil. Aku telah berkenan 'jurugambar kampus' rasmi dan pergi main dengan yang tertutup dan tiada kemahiran dan fotografi sebenar menakjubkan mempunyai tangan penuh bermakna bahawa tiada siapa yang akan menolak minuman di saya lagi.
Satu lagi perkara yang besar adalah bahawa kamera itu sendiri telah membantu saya membuat kawan. Saya hanya akan berjalan sehingga orang dan berkata 'Hi, boleh saya mendapatkan gambar anda untuk laman web universiti itu?' Dan mereka akan mengatakan ya setiap masa. Semua saya ialah halaman asas statik yang yang berlaku yang akan dianjurkan di universiti, dan saya akan hantar gambar-gambar yang saya dibawa ke halaman untuk semua orang untuk mencari kemudian. Ia bekerja besar, dan tidak lama selepas ini saya mendapat lebih popular sebagai 'jurugambar', kerana tiada siapa yang lain pada masa yang telah meletakkan gambar dalam talian!
Tip ini adalah lebih sukar sekarang (semua orang dan anjing mereka boleh memuat naik gambar dalam talian dalam sekelip mata), tetapi terdapat banyak perkara lain yang boleh anda lakukan untuk membantu membuat pihak rakyat berjalan lebih baik. Semasa saya di Burning Man, saya menyampaikan telinga palam percuma (satu mangkuk 200 daripada mereka kos saya) kerana ia adalah satu acara yang bising dan tidur adalah sukar. Pada konsert, saya telah mengaktifkan aplikasi pada telefon saya yang membuat telefon yang kelihatan seperti lilin, dan memegang ini di tangan saya sebaliknya. Membuat saya begitu ramai rakan-rakan!
Satu lagi menyeronokkan adalah apabila saya berada di Valencia (kali pertama apabila saya adalah 21), saya berjaya mencari basikal seiring dengan harga yang benar-benar baik. Saya membuat rakan-rakan (selalunya lelaki) dengan menawarkan rumah naik kepada sesiapa yang memerlukannya, kerana saya mempunyai ruang untuk membawa mereka.
Akhir sekali, saya telah mendapati bahawa membawa sekitar barangan mengelirukan rawak sebagai permulaan perbualan boleh bekerja keajaiban untuk menggalakkan orang lain untuk bercakap dengan anda dan mengambil beberapa tepi off anda sentiasa perlu memulakan perbualan.
Saya mencari 'rakan sebaya' rakyat untuk minum tidak begitu banyak bahawa mereka memerlukan anda untuk minum, tetapi mereka tidak melihat anda melakukan sesuatu atau bersenang-senang, dan mahu mengubah itu. Semata-mata tidak kelihatan seperti anda canggung hilang 'sesuatu' mengubah segala-galanya pada peristiwa ini, dan jika anda boleh membawa sesuatu yang boleh menjadikan acara itu lebih seronok, semua lebih baik!

3. Clink PERTAMA, SOALAN KEMUDIAN


Saya rasa masalah yang paling besar saya apabila saya malu walaupun adalah memikirkan diri saya daripada sempurna peluang yang baik untuk berjumpa dengan orang.
Seseorang yang menarik akan di sana, di sebelah atau di depan saya, dan saya mula berfikir tentang apa yang perlu saya katakan kepada mereka, atau mungkin frasa daripada pembukaan baik perbualan thread yang boleh bertahan sekurang-kurangnya 10 minit, atau tertanya-tanya jika mungkin saya 'M terlalu membosankan untuk bercakap dengan mereka, atau apa yang jika mereka berada dalam suasana yang tidak baik malam ini dan tidak mahu bercakap dengan saya ....

Dan sebelum saya tahu, saya telah memikirkan begitu lama peluang yang telah datang dan pergi.
Sekarang saya berinteraksi dengan begitu ramai orang di acara-acara sosial, saya boleh membiarkan anda di atas satu rahsia: kebanyakan orang tidak mempunyai perbualan yang sangat bijak dan tiada apa yang perlu lebih-dianalisis. Malah, saya sesungguhnya telah merosakkan dan berkata sesuatu yang sangat aneh di intro saya, tetapi ketawa ia kira dan mendapat ke dalam perbualan biasa.
Inilah sebabnya mengapa sekarang saya mempunyai strategi hanya berjalan sehingga seseorang dan berkata 'Hi! Saya Benny dari Ireland, apa nama kamu? 'Dan melihat apa yang berlaku. Perkara yang paling penting yang saya fikirkan sebelum saya mendekati orang baru ... apa-apa.
Saya suka untuk memanggil ini 'kaca helah menyentuhkan' saya pada masa-masa, kerana saya memperkenalkannya kepada rakan di Jerman yang mahu mengamalkan bahasa Inggeris, dan hanya meraih tangannya dan memaksanya untuk Clink cermin mata dengan sesetengah rakyat Amerika dan saya kemudian melarikan diri. Masanya untuk memikirkan sesuatu yang 'pandai' untuk mengatakan telah diambil, dan dia hanya terpaksa berkata 'Hi' dan pergi dari sana. Dua jam kemudian dia memberitahu saya dia telah berlatih berbahasa Inggeris sepanjang malam!

4. pangkuanmu INNER Klingon


Walaupun sebenarnya bercakap Klingon (ya, saya lakukan) boleh bersamaan dengan nuking peluang anda untuk membuat kawan-kawan jika itu bagaimana anda memulakan perbualan, saya telah mendapati bahawa mencari kumpulan kepentingan bersama yang sangat khusus dan menghadiri mereka telah membuat membuat kawan-kawan WAY lebih mudah.
Apabila saya mula membuat perjalanan, dan masih tidak pasti apa yang hendak bercakap mengenai dengan orang yang tidak dikenali, saya mendapati kumpulan tentang topik tertentu yang saya tahu bahawa saya boleh bercakap tentang, untuk menjadi cara yang baik untuk mendapatkan saya untuk membuka! Sejak saya ke dalam pembelajaran bahasa, saya menghadiri bertemu-up dengan pelajar bahasa (seperti jenis yang saya akan menganjurkan diri saya tahun ini, di mana saya akan menggalakkan orang ramai untuk beramah mesra antara satu sama lain untuk membuat kawan baru dan mengamalkan bahasa mereka).
Saya telah mendapati bahawa terdapat aktiviti pada meetup.com, di muka surat bertemu-up Couchsurfing ini, di Facebook jika anda mencari untuk acara-acara di bandar anda, di mana orang tidak rasmi bersama-sama untuk bercakap tentang apa yang mereka minati. Jika anda ke dalam catur, terbang layang-layang, berjalan anjing, yoga, pengekodan laman web, atau apa-apa lagi, anda boleh mencari kumpulan yang anda boleh bertemu dengan.
Dan setiap kali saya di negeri-negeri saya merasa begitu ingin tahu bagaimana tertentu persidangan boleh mendapatkan! Terdapat persidangan bukan sahaja untuk penulis blog, tetapi secara khusus untuk blogger pelancongan, penulis blog wain, atau blogger kewangan. Saya sudah tentu menghadiri konvensyen Star Trek, dan akhirnya menemui persidangan terdiri daripada pelbagai bahasa online saya.
Jadi berfikir tentang apa yang anda sukai, dan mencari di sekitar untuk acara-acara di mana orang dengan semangat yang sama datang bersama-sama. Anda mungkin terkejut bagaimana kepentingan khusus anda mempunyai begitu ramai orang mencari tempat yang lain terima kasih kepada Internet, dan datang bersama-sama setiap minggu atau setahun sekali.
Bercakap tentang pembelajaran bahasa apabila saya mula-mula membuat perjalanan, dan kemudian bercakap tentang semangat saya untuk perjalanan di Couchsurfing bertemu-up, benar-benar membantu saya mendapatkan atas 'Apa yang kita bercakap tentang?' Masalah dengan orang yang tidak dikenali mesyuarat, kerana kita sudah mempunyai topik Saya mempunyai banyak untuk mengatakan mengenai.
Pada konvensyen Star Trek (pada masa itu, saya adalah lebih keluar) Saya masih ingat bertemu seseorang yang jelas sangat malu, dan yang saya telah melihat sendiri keseluruhan hujung minggu, tetapi apabila saya berkata hi kepada dia, kita mempunyai perdebatan tentang merit arahan Perdana duniawi, dan saya begitu gembira melihat dia bersinar.

5. AIM UNTUK GAGAL


Salah satu perkara yang paling menakutkan bagi saya dalam perjalanan awal saya, apabila saya tiba di suatu tempat baru dan tahu benar-benar tiada siapa, akan pergi ke acara sosial benar-benar sahaja dan perlu membuat kawan.
Bagaimana akan orang-orang percubaan awal untuk mencari teman adalah penting untuk mempunyai pengalaman yang positif dalam bulan-bulan yang akan datang, dan ini adalah banyak tekanan. Kadang kala saya berasa seperti jika saya tidak melakukannya dengan sempurna, maka saya akan tidak mempunyai rakan-rakan di semua untuk beberapa bulan.
Dan kemudian saya mempunyai idea dari seorang kawan saya untuk cuba terjun udara sosial, dan hanya pergi sehingga kepada seberapa ramai orang yang mungkin dan sedar bahawa semakin saya cuba, semakin besar kemungkinan saya untuk membuat kawan. Walaupun kualiti kad terup kuantiti setiap kali, anda memerlukan kuantiti sedikit pada mulanya untuk berjumpa dengan orang yang betul.
Jika tidak percubaan pertama anda boleh untuk membuat kawan dengan seseorang sama sekali tidak sesuai untuk melepak dengan anda, dan bagaimana buruk ia pergi boleh menakut-nakutkan anda dan mengempiskan ego anda untuk sepanjang malam.
Sebab itu pendekatan baru saya adalah untuk tidak mendapat apa-apa tetapi interaksi positif, tetapi untuk pergi ke dalam setiap interaksi dengan pemikiran bahawa 'Percubaan ini untuk membuat kawan baru boleh crash dan membakar, dan itulah OK'. Saya akan cuba yang terbaik dan menerima kegagalan untuk menjadi bukan sahaja satu pilihan, tetapi kemungkinan yang berlaku pada kebanyakan masa. Bertujuan untuk gagal.
Peliknya, ternyata orang yang tidak dikenali tidak mahu menggigit kepala anda di luar, dan anda mendapat terkejut sebahagian besar masa dan keyakinan anda datang merentasi sebagai sifat watak yang menarik dan orang mahu mengenali anda dengan lebih baik. Apabila saya pergi ke orang yang saya dipalsukan menjadi yakin banyak kali, yang kini saya jenis am.
Pergilah kepada lebih ramai orang, bertindak yakin dan menerima bahawa mungkin mereka tidak akan membelinya, dan meminta diri. Mengangkat bahu dan cuba lagi. Bilas dan mengulangi dan anda akan mempunyai rakan-rakan baru pada akhir malam.

TIP PEMBELAJARAN BAHASA UNTUK introvert


Tetapi Benny ... Saya suka yang malu! Saya tidak mahu berkongsi tempat duduk basikal saya dengan orang yang tidak dikenali atau memberitahu sesiapa pun tentang semangat saya untuk Star Trek! Bagaimana dengan saya??
Menggunakan kemahiran bahasa anda untuk menjadi sosial dan membuat rakan-rakan dan sambungan baru merentasi budaya membawa kepada begitu banyak pengalaman bermakna, dan saya suka untuk anda semua pergi di luar sana, mengatasi kebimbangan anda, dan menjadi hidup parti anda sendiri!
Tetapi, tidak semua orang mahu 'mengatasi' rasa malu mereka. Jadi di sini adalah beberapa pilihan untuk anda, rakan-rakan pendiam saya!
Jika anda MAHU bercakap dengan anak negeri, tetapi terlalu malu atau takut untuk menarik picu:

Mempunyai sembang Skype dengan kamera off!
Tidak ada peraturan yang mengatakan bahawa anda perlu bercakap dari hari satu muka dengan muka-anda hanya boleh meminta pasangan pertukaran anda untuk melakukan suara yang hanya berbual. Ini bermakna anda boleh berehat di tempat tidur, dan tidak perlu bimbang tentang orang lain dapat melihat gementar atau ragu-ragu anda.
Dan ini datang dengan keuntungan tambahan! Kerana anda tidak boleh bergantung kepada isyarat bahasa badan muka atau lain-lain untuk membantu anda memahami bahasa yang anda berlatih, anda benar-benar boleh memberi tumpuan kepada bahasa itu sendiri, cara ia kedengaran dan ia intonasi, untuk amalan mendengar bonus!
Mempunyai sembang Skype dengan kamus dan Terjemahan Google terbuka
Saya benar-benar melakukan ini sepanjang masa diri saya pada peringkat permulaan. Jika anda saraf kira-kira satu perbualan spontan, satu perkara yang boleh anda lakukan adalah untuk memberitahu rakan kongsi pertukaran anda terlebih dahulu bahawa anda seorang pemula, dan bahawa anda akan menggunakan kamus atau penterjemah di seluruh perbualan. Kemudian, belajar bagaimana untuk mengatakan 'Saya tidak faham. Bolehkah anda sila taipkan yang keluar? 'Dalam bahasa sasaran anda (anda boleh mempunyai bahawa frasa diterjemahkan untuk anda pada papan mesej italki atau menyerahkannya kepada mendengarnya dituturkan oleh penduduk asli dalam satu hari atau sebagainya Rhinospike).
Kemudian mempunyai panggilan Skype anda (kamera pada atau di luar anda pilihan!). Pergi kalimat demi kalimat, dan masa SETIAP guru anda berkata sesuatu yang baru yang boleh menjadi setiap ayat, tetapi yang peduli! -simply Meminta mereka untuk menaip ia keluar, dan kemudian mengemukakan frasa bertulis mereka melalui Google translate. Ini adalah cara yang baik untuk belajar juga, kerana anda akan belajar perkataan dan frasa baru melalui perbualan kasual, dan tidak perlu mempunyai rancangan untuk apa untuk bercakap tentang, atau apa-apa pengetahuan terlebih dahulu daripada perbendaharaan kata yang lebih awal.
Apabila anda ingin memberi maklum balas kepada soalan, proses itu tetap sama. Meletakkan frasa anda ke penterjemah, dan mengulanginya kepada pasangan anda. Mereka akan membetulkan anda pada apa-apa kesilapan dalam usaha perkataan atau sebutan dan BAM! Anda belajar perbendaharaan kata, sebutan dan tata bahasa semua dalam satu, dengan tidak perlu belajar terlebih dahulu.
Jika bercakap dengan anak negeri di semua membuat anda saraf:

Gunakan multimedia!
Ia benar-benar penting untuk mendengar pidato anak negeri di bawah keadaan semula jadi, dan anda boleh melakukan ini dengan menonton TV, filem, atau mendengar podcast dalam bahasa-ada begitu banyak pilihan untuk tujuan ini.
Tuliskan frasa yang anda mahu menjelaskan dan hantar mereka ke papan mesej
Salah satu manfaat bercakap dengan ibunda adalah bahawa anda boleh mendapatkan penjelasan segera pada apa sahaja yang anda tidak faham dengan hanya bertanya, 'Apa maksudnya?' Atau 'Bolehkah anda mengatakan bahawa lebih perlahan?' Ini adalah lebih sukar apabila anda berada hanya mendengar, tetapi tidak mustahil. Katakan anda mencari frasa sambil mendengar podcast dalam bahasa sasaran anda yang anda tidak faham. Tulis ke bawah, dan meminta seseorang dalam komuniti bahasa, seperti Fasih dalam 3 bulan forum atau papan mesej di italki. Mereka akan memberitahu anda apa yang dimaksudkan dengan gembira.
Dapatkan sebutan / menulis penjelasan
Satu lagi faedah utama bercakap dengan ibunda adalah bahawa anda mula menghayati corak ucapan mereka dan akan menjadi lebih baik dari masa ke masa dengan meniru loghat mereka. Tetapi, anda juga boleh melakukan ini dengan sistem penyerahan suara atau teks lag menggunakan seperti Rhinospike dan Lang8, dan mendapatkan asli memberikan anda apa yang bekerja kembali.
Saya benar-benar berharap tips ini membantu dan ramai daripada anda boleh lebih aktif dalam menggunakan bahasa sasaran anda. Bercakap saya dari hari satu pendekatan adalah apa yang terbaik untuk saya tetapi walaupun anda lebih kepada soal pendiam, anda masih boleh menggunakan bahasa anda dari hari 1 dengan melaksanakan tips ini.
Biar saya tahu fikiran anda ke atas dalam komen di bawah, dan berkongsi tips anda sendiri untuk mengatasi rasa malu dengan yang lain daripada kita!

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All