Help

NEW ARTICLE

Как да практикувате активно активно слушане?

Написана от Лука Лампариело .

Чували ли сте някога да използвате активно слушане, за да научите чужд език?
Ако не сте, позволете ми да ви разкажа историята за това как активното слушане е оказало огромно влияние върху езиковото ми обучение.
Нека се върнем назад преди около 10 години.
Годината е 2008 г. Току-що бях достигнала средно ниво на руски език, език, на който бях много страстен.
Една от основните ми цели по това време беше да подобря слушането си.
За да постигна това, слушах много и много руски звук.
Изтеглях подкасти, гледах филми и слушах руски новини всеки път, когато правех моя обяд.
След месеци практика разбирането ми за слушане се подобри, но не както очаквах. Това ме остави тъжен и разочарован.
Слушах много аудио, но запазвах малко от това, което чух. Сякаш руския влизаше от едното ухо и излизаше от другото.
„Какво правя погрешно?“ Чудех се на себе си.
Отговорът дойде при мен, след като прочетох проучване за запаметяването; по-конкретно, проучване за ползите от ръкописното записване на бележки спрямо компютърното записване на бележки.
Проучването установи, че писането на бележки на ръка е по-ефикасен и ефективен начин за запазване на информацията, научена в университетските лекции.
Когато слушах руски език (дейност, която е много подобна на посещаването на лекция), аз изобщо не бях пишела бележки и така научих много малко.
Тогава осъзнах, че трябва да използвам по-проактивна стратегия за слушане, която да ми помогне да се възползвам максимално от слушането на чужди езици. Едно от нещата, които направих, беше да започна да си водя ръкописни бележки и да започна да използвам тези бележки за по-добро обработване на това, което слушах.
Стратегията на слушане, която разработих, е техника, която наричам "активно слушане", а днес ще споделям седемте прости стъпки, които ще трябва да следвате, да я превърнете в своя собствена учебен практика.

Стъпка 1. Изберете интересно аудио съдържание


Ключът към всяка ефективна рутина за изучаване на езици е да се учим от материал, който е интересен и ангажиращ за вас.
Режимът ви на активно слушане няма да работи, ако аудио материалът ви кара да заспите. Като се има предвид това, ще трябва редовно да отделяте време за събиране на аудио ресурси, които са в съответствие с личните ви цели, интереси и хобита.
Ако сте начинаещ ученик, това ще бъде по-трудно, отколкото звучи. Тъй като започвате, ще бъдете ограничени до малък набор от материали от ниско ниво, повечето от които се занимават със същите (често скучни) теми: лична идентификация, пътуване, пазаруване, храна и др.
За активно слушане на ниво начинаещи , аз просто препоръчвам да се избягва всякакъв материал за слушане, който е наистина скучен. Ако материалът е малко скучен, това е добре. Просто се придържайте към него, докато не придобиете уменията да се разделяте на по-интересни теми.
За активно слушане на средно и напреднало ниво, възможностите стават много по-вълнуващи.
За да започнете, препоръчвам да направите списък от 5-10 теми , в които се интересувате.
В моя случай списъкът ще бъде:
- Втората световна война
- Космология
- Учене на език
- Неврология
- Писане
След това потърсете онлайн аудио съдържание по тези теми в следните медии:
- Онлайн видеоклипове
- Телевизионни новини
- Подкасти
- Аудиокниги
- Филми
Съсредоточете се върху събирането на възможно най-много съдържание по тези теми. И не го прави само веднъж! Постоянно стойте нащрек за интересно аудио съдържание, с което можете да работите в активната си рутинна практика в дългосрочен план.

Стъпка 2. Изключете разсейването
За да слушате ефективно всяко аудио съдържание, трябва да сте фокусирани. За да постигнете това, най-добре е да планирате времето и мястото, от които се нуждаете за тихо, безпроблемно слушане .
По отношение на времето винаги трябва да практикувате активно слушане, когато сте нащрек, и имате най-умствена енергия . Това ще ви позволи да психично да обработите материала най-ефективно, като същевременно избягвате възможността да заспите.
По отношение на място, винаги трябва да практикувате активно слушане в област, в която е малко вероятно да бъдете прекъснати или по друг начин разсеяни . В идеалния случай това означава намиране на място, далеч от хора, звънене на телефони, съобщения за звънене или нещо друго, което може да наруши фокуса ви.
Лично аз обичам да работя активно да слушам на бюрото си, по време на деня, когато съквартирантите ми не са наоколо. За задълбочени сесии на слушане, дори ще изключите телефона си (или ще го оставя в друга стая), за да предпазя от преждевременни прекъсвания.
Когато сте намерили добро време и място, опитайте се да го използвате, когато решите да работите по вашите умения за слушане. Направете го редовно място за 'активно слушане' и ще откриете, че активният ви навик ще се развива бързо!

Стъпка 3. Съберете инструментите и ресурсите си


Една от най-добрите части на всяка активна практика на слушане е, че е доста лесна за подготовка .
Ако приемем, че вече сте построили малка колекция от интересно аудио съдържание (както се препоръчва в Стъпка 1), всичко, което трябва да се подготвите за всяка активна слушателна сесия е:
- Писалка или молив
- Хартия с празна или облицована хартия (в насипно състояние или в тетрадка)
- предпочитаното от вас медийно устройство (телефон, лаптоп, mp3 плейър) с лесно достъпни контроли за спиране, възпроизвеждане, пауза и превъртане назад.
Това е! Всяка комбинация от горните три инструмента и ресурси ще бъде достатъчна, за да свърши работата.
С тези доставки в ръка е време да се насочите към предпочитаното от вас място за проучване.

Стъпка 4. Упражнявайте правилната поза за по-добро обучение


- Седнете направо!
- Престани да мърдаш!
Чували ли сте някога тези неща от родител или учител, когато сте израснали?
Ако го направихте, може да ви е интересно да научите, че тези хора не само се опитват да ви дразнят - истината е, че правилната стойка наистина е от полза за вашето здраве по някои мощни начини.
Тези ползи са не само физически, но и психически. По-специално, ако практикувате добра стойка, проучванията показват, че ще бъдете по-способни да запазите и да си припомните информация. Освен това ще причините по-малко стрес на гърба, шията и ставите, което ви позволява да избегнете умора и да останете по-бдителни.
След като прочетете последния раздел, вече знаете, че пребиваването на фокус и тревога са от съществено значение за вашата активна практика на слушане. Ето защо предлагам също така, когато седнете, за да работите по активното слушане, вие също практикувате правилна поза .
За да получите правилна стойка за активно слушане, трябва:
- Седнете изправени, в един стол
- Дръжте гърба си изправен
- Дръжте краката си непокътнати, с краката си на пода
- Напишете върху повърхност, която е малко по-ниска от височината на гърдите.
Правенето на тези неща ще ви помогне да получите умствения и физически ръб, необходим да се концентрирате добре върху 'активната' част от 'активното слушане'.

Стъпка 5. Слушайте веднъж, фокусирайки се върху голямата картина
Най-накрая сме приключили с цялата подготовка.
Сега е време да преминем към някакво активно слушане!
Започнете, като се уверите, че празните листове хартия са поставени пред вас, в положение, където можете да пишете на тях удобно, без да губите добрата си стойка.
На вашето медийно устройство изберете аудиозаписа, който искате да слушате за тази сесия. Натиснете бутона за възпроизвеждане, когато сте готови. След това, докато аудиото започва, уверете се, че имате писалка или молив в ръка, за да можете веднага да започнете да си водите бележки.
За тази стъпка ще слушате аудиото през цялото време .
Докато слушате, искам да напишете бележки за 'голямата картина' или 'същност' на аудиосъдържанието . Това включва информация от първо ниво, като:
- Кой? Кой говори? Ако аудиосъдържанието е история (белетристика или фантастика), кои са главните герои?
- Какво? Какво се описва? Какви са основните точки на дискусия или основните събития, които се провеждат?
- Кога? Кога се провежда разговорът? Кога се случиха големите събития?
- Къде? Къде се провежда разговорът? Къде се случиха големите събития?
- Защо? По какви причини се състоя разговорът? Какви са причините и / или причините за големите събития.
До края на тази стъпка трябва да имате нещо подобно на схема, точно както бихте написали за книга, есе или университетска лекция.
Тя не трябва да съдържа пълни изречения, а по-скоро думи и фрази, които описват най-общо основните точки на звука.
Не забравяйте също да оставите много място между тези точки, така че можете да попълните подробностите в следващата стъпка.

Стъпка 6. Слушайте отново, запълване на по-малки детайли


След първото ви слушане трябваше да сте разбрали достатъчно, за да създадете кратко, грубо очертание на информацията за „голямата картина“, съдържаща се в аудиото, което слушате.
В този момент искам да слушате още веднъж и да попълните още повече контурите си .
Тъй като вече сте записали основните точки, искам да се опитате да бъдете по-описателни и да използвате фрази и изречения вместо единични думи .
Мислете за това като за кратко есе. Информацията, която сте записали в последната стъпка, описва за какво ще се отнася всяка 'секция'. Сега просто трябва да напишете параграфите.
Тук няма нужда да се побъркваш - изречение или две под всяка точка е добре. Опитайте се да сложите всичко, което разбирате, в кратко, сплотено резюме.

Стъпка 7. Слушайте едно последно време за преглед


За последната ни стъпка ще ви помоля да поставите писалката и молив надолу и да слушате звука за последен път .
Досега сте слушали аудиото два пъти и сте написали кратко резюме на всичко, което в момента можете да разберете на ниво умения.
На третия слушам, трябва да забележите, че аудиото сега се чувства много по-различно от вас; вече не е нова и напълно чужда . Вече разбирате част от него, така че сега трябва да изскочите различни подробности.
По-конкретно трябва да забележите:
- Детайли, които преди това сте пропуснали
- Думи или фрази, които не сте чули или тълкували погрешно
- Думите, които не сте знаели преди, но сега могат да разберат поради контекста
- Точки, идеи или концепции, които сте забравили да напишете в резюмето си.
Третото слушане ви позволява да игнорирате това, което вече знаете (тъй като вече сте написали всичко това в бележките си) и изберете по-малки, по-фини детайли, които ви избягват в първия и втория слушане. Тъй като вече сте 'обработили' звука няколко пъти, вашият мозък е много по-настроен към частите на аудиото, което не разбирате, и ще работи по-усилено, за да ви направи тези подробности ясни.
Включете активно слушане в навик
Подобно на много от методите, които преподавам, активното слушане е техника, която е предназначена да бъде редовна част от вашата рутина за изучаване на езици .
Този метод трансформира слушането от пасивното, трудно за развиване умение за активно умение, което може да бъде развито по прогресивен, целенасочен начин.
Чрез непрекъснато пренасочване на фокуса ви от „голямата картина” към малките детайли на всяко аудио, вие тренирате способността си бързо да идентифицирате основните точки на всякакви части от говоримия език, които можете да чуете .
Това е основно умение за всеки обучаем на езика, тъй като ви помага да избягвате чувството на загуба в потока на всеки разговор.

Related topics: