Bantuan

NEW ARTICLE

Bagaimana untuk hidup, belajar dan mencari pekerjaan pelajar di China?China adalah antara destinasi ideal untuk pelajar antarabangsa. Pada tahun 2020 ia merancang untuk menyambut 500,000 pelajar asing. Sesungguhnya, keadaan agak berpatutan, kedua-dua dari segi kos sara hidup atau akses visa.
Dalam artikel ini, anda akan belajar semua yang anda perlu tahu untuk hidup dan belajar di China, dan syarat-syarat dan peluang pekerjaan kepada pelajar.

Kertas kerja yang


Sudah tentu, kertas kerja yang perlu diselaraskan pertama. Untuk melakukan ini, anda mesti mempunyai pasport yang sah. Untuk penginapan di China, terdapat pelbagai jenis visa: X, D dan Z visa.
X visa adalah untuk pelajar atau pelatih yang mencari penginapan lebih daripada 6 bulan. D visa adalah untuk profesional yang akan tinggal kurang daripada 6 bulan di China. Dan akhirnya, Z visa adalah visa kerja dimaksudkan untuk warga asing dan keluarga pegawai dagang, yang dihantar oleh syarikat.
Syarat-syarat untuk mendapatkan visa, permit kerja, insurans kesihatan atau kad vaksinasi bergantung kepada negara di mana anda datang dari. Oleh itu, adalah perlu untuk memeriksa dengan kedutaan atau konsulat anda.

Kehidupan di China


Salah satu kelebihan yang tinggal di China adalah kos sara hidup. Kos makanan adalah berpatutan, jika seseorang merujuk kepada harga di negara-negara Eropah yang lain. Ia adalah sama untuk harga perkakas rumah dan pakaian. Sewa perumahan adalah kira-kira 150 euro sebulan dengan pengecualian bandar-bandar utama seperti Shanghai.
Dalam usaha untuk belajar di China, anda boleh mendaftar di sekolah swasta atau antarabangsa. Ekspatriat tidak dibenarkan di sekolah-sekolah awam.

Mencari pekerjaan pelajar


Ia adalah mungkin untuk belajar dan bekerja pada masa yang sama di China walaupun keadaan sukar. Pekerjaan musim panas kecil atau sepanjang tahun sekolah, selepas sekolah, tidak begitu banyak. Kemahiran bahasa anda akan melayani anda banyak, terutamanya jika anda mempunyai beberapa bahasa Inggeris dan jika anda tinggal di bandar besar. Tetapi berhati-hati, pertandingan itu adalah sukar.
Ia adalah penting untuk menyedari bahawa visa X yang tidak membenarkan untuk mempunyai pekerjaan. Kecuali dengan satu syarat: untuk mencari kerja sebelum tiba di China. Bukti pekerjaan atau bukti lain akan diperlukan. Sekeping nasihat: sebelum meninggalkan negara anda, mencari kerja! Tiba di China, hubungi compagny, jika tidak, ia mungkin sukar sedikit untuk mencari pekerjaan di sana.
Juga tahu bahawa visa X yang membolehkan anda untuk melakukan latihan yang berkaitan dengan kajian anda. Sebelum anda meninggalkan negara anda, melakukan beberapa penyelidikan. Ia adalah mustahil untuk dibayar pampasan (ditempatkan, diberi makan ...) kecuali gaji bulanan yang berbeza-beza antara 300 dan 400 euro sebulan. Latihan tidak semestinya dibayar. Akhirnya, waktu kerja undang-undang di China adalah 40 jam untuk kontrak sepenuh masa.

Related topics: