Bantuan

NEW ARTICLE

Bagaimana untuk belajar Cina sebelum penginapan anda di China?
Ia tidak mudah untuk pergi belajar atau bekerja di China tanpa bercakap Cina.
Walaupun kursus anda akan mengambil dalam Bahasa Inggeris atau anda akan dapat bertutur dalam Bahasa Inggeris dengan rakan-rakan anda, anda pasti akan perlu untuk belajar Cina untuk mendapatkan oleh dalam kehidupan seharian.
PolyglotClub memberi anda nasihat dan perakuan daripada anggota yang akan membantu anda memulakan dengan.

Cina boleh diakses oleh semua


'Apabila saya pergi ke China, saya tidak bercakap sepatah Cina, saya telah belajar di sana dan saya pulang dengan tahap yang baik perbualan,' kata Cécile, 24, yang pergi ke Beijing dalam program pertukaran dengan universiti itu.
'Saya mempunyai beberapa jam Cina di sekolah, tetapi oleh masa saya meninggalkan saya tidak bercakap di semua, ingat Martine, 23, yang belajar di Shanghai. 6 bulan saya di lokasi Cina dibenarkan saya untuk memulakan latihan di mana saya kerja yang telah bercakap dalam bahasa Cina. Saya sudah menulis sedikit dan, di atas semua, saya boleh membaca dan menaip Cina! '

Pembelajaran Cina adalah lebih sukar daripada bahasa Inggeris atau Sepanyol. Walau bagaimanapun, Cina adalah dalam jangkauan semua.
Bahasa sendiri tidak sukar. Tatabahasanya boleh diakses. Di China, terdapat, sesungguhnya bukan lelaki atau perempuan, tidak ada bentuk tunggal atau jamak atau conjugation, atau variasi. Yang boleh menjadi masalah adalah beberapa bunyi yang tidak wujud sama sekali dalam bahasa ibunda anda dan membuat sebutan Cina lagi kepada tuan daripada Jepun, sebagai contoh.

Seseorang yang tidak mempunyai telinga untuk muzik akan mempunyai masa yang sukar untuk membezakan bunyi yang berbeza, tetapi kunci untuk belajar Cina, adalah terutamanya untuk berdisiplin dan mempunyai ingatan yang baik.
Pembelajaran Cina adalah seperti belajar dua bahasa: bertulis dan lisan.
Di China, saya telah belajar untuk tidak membaca dan tidak menulis, saya hanya belajar untuk berkata-kata, kata Cécile. Selepas satu tahun, saya boleh melakukan belian saya, membeli tiket kereta api, teksi, perintah di sebuah restoran dan bercakap tentang hujan dan cuaca.

Jika anda mempunyai sedikit masa sebelum meninggalkan China, kami menasihatkan anda untuk memberi tumpuan kepada lisan tanpa mula belajar menulis, yang sangat sukar.
Sudah tentu, anda perlu tahu beberapa aksara untuk mengenal pasti nama-nama jalan, perhentian bas atau tandas!
Walaupun ia adalah terbaik untuk belajar Cina sebelum anda pergi, anda akan maju terutamanya di China. Sebagai Cécile menekankan 'kita akan belajar dalam 2 tahun kursus di Perancis apa yang kita belajar dalam 2 bulan di tempat kejadian!'

Mandarin: bahasa yang dituturkan di seluruh China


Tidak ada satu tetapi beberapa bahasa Cina, setanding dengan dialek. Tetapi jika anda mahu bercakap Cina berguna, mulakan dengan Mandarin.
Menurut bandar atau kawasan China di mana anda berada, orang Cina tidak semestinya bercakap Mandarin antara mereka, tetapi mereka semua tahu Mandarin dan mereka boleh bercakap tanpa masalah dengan anda. Aksara Cina adalah sama dalam semua bahasa Cina, tetapi mereka sebutan dan beberapa perkataan yang berbeza.
Kecuali satu saluran TV beberapa dalam bahasa Kantonis, TV, radio dan semua media adalah dalam bahasa Mandarin!

Lulus HSK untuk menguji Cina anda


The HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi) hanya ujian Cina dikenali di China. Ia menguji tahap Cina 1 (dapat menggunakan dan memahami ayat mudah) di 6 (penguasaan bahasa semasa).
Maklumat lanjut mengenai HSK.

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 4 All