Како брзо побољшати ниво језика захваљујући активном и опсежном читању  • Bad translation?
    Please HELP us CORRECT (click the button at the end of each paragraph) & Become VIP!


Написао Луца Лампариелло .

Читање је, упркос томе што је једна од четири главне вјештине учења језика, једна од вјештина која се најчешће занемарује од стране ученика.
Осим читања речи и фраза које су представљене у уџбеницима, фразама и граматичким водичима, већина ученика се не труди да редовно учествује у читању изворних текстова на било који значајан начин.
За ученике језика који желе да достигну више нивое способности циљног језика, овај недостатак читања представља озбиљну препреку ширењу вокабулара, јер ограничени вокабулар пружа мање способности за разумевање и, с друге стране, разумевање.
Упркос свему томе, питање није једноставно 'читати, или не читати' - одговор на то је гласан 'да' - али шта читати и како.
Видите, иако је читање неизмјерно вриједна активност, нису сви типови читања једнаки.
Заиста, постоје стилови читања који су кориснији у неким контекстима, а мање у другима.
Два најважнија од ових стилова позната су као интензивно читање и опсежно читање . Ако научите овладати оним што, како и зашто ова два начина читања, имат ћете два изузетно моћна алата у вашем арсеналу учења језика, који ће потакнути вашу способност да стекнете вокабулар на неодређено вријеме.

Интензивно читање


Интензивно читање је потпуно деконструисање текста, са циљем да се из њега што више апсорбује значење. То се ради узимањем текста и систематским тражењем сваке ријечи, фразе или колокације коју не разумијете.
Ово је активност која захтијева велики ментални напор и фокус. Због тога, ученик који се бави интензивним читањем мора бити пажљив да слиједи одређене смјернице, или пак ризикује досаду и сагоријевање. Конкретно, ако желите да читате текст интензивно, морате водити рачуна да читате текстове који су занимљиви и кратки , да их читате само за кратке периоде времена , и да то учините када имате највише менталне енергије .
Истражимо ове појмове детаљније:

- Текстови за интензивно читање морају бити занимљиви , јер ако не уживате у ономе што читате, брзо ћете заборавити садржај и имати више менталног отпора интензивном процесу читања.
- Текстови за интензивно читање морају бити кратки , јер је крајњи циљ да се текст схвати до најситнијих детаља. Што је текст дужи, то је теже довршити тако дубоку анализу, па је боље држати се краћих текстова како би се избјегла ментална исцрпљеност.
Идеални материјали за учење за интензивно читање укључују:
- Новински чланци
- Википедиа чланци
- Кратке приче
- Постови на блогу
- Морате интензивно читати кратко вријеме, посебно како бисте избјегли менталну исцрпљеност која је горе описана. Потребно је много пажње и напора да се иде од нултог (или делимичног) разумевања текста до потпуног разумевања, тако да је најбоље ограничити интензивне сесије читања на максимално 30-35 минута.
- Морате интензивно читати само када имате највише менталне енергије , како бисте додатно повећали свој капацитет за учење и смањили ризик од менталног исцрпљивања који долази уз дубоку анализу чак и најкраћих текстова. Наравно, нивои менталне енергије се мијењају током цијелог дана - чак се и јако разликују од особе до особе - тако да би требало да интензивно читате нешто што морате сами одредити.

Ектенсиве Реадинг


Опширно читање је једноставно читати колико год је то могуће, а да се не упуштамо у ситнице значења и повремене непознате ријечи. То се ради читањем за велике временске периоде и тражењем ријечи само када то сматрате апсолутно неопходним за ваше разумијевање текста.
Ако је текст који желите да детаљно прочитате на одговарајућем нивоу, видећете да се већина непознатих речи може дешифровати гледајући њихов околни контекст, чинећи непотребним коришћење отворених превода или речника.
Иако интензивно читање захтева висок ниво фокуса и намерног напора, опширно читање треба да буде забавно и пријатно искуство, које захтева ниску потрошњу менталног напора. Што више читате, то је више језика којима сте изложени, што вам омогућава да брзо повећате своје пасивно знање вокабулара.
Конкретно, ако желите да детаљно прочитате текст, морате да прочитате текстове који су занимљиви , одговарајући ниво, умерене дужине , да прочитате када можете посветити дуже временске блокове и то учинити када сте опуштени .
Истражимо сваки од ових аспеката детаљног читања детаљније:
- Као иу интензивном читању, текстови за опсежно читање морају бити занимљиви . Пошто се опсежно читање врши дуже време, морате се побринути да одаберете текстове који задржавају вашу пажњу, и да вас држе да се враћате још по сат времена.
- Текстови за опсежно читање морају бити прилагођени нивоу . Пошто нећете покушавати да разумете сваку реч и израз (као код интензивног читања), морате бити у стању да разумете висок проценат текста пре него што почнете. Циљ је упити непознате речи кроз контекст; стога, ако не разумете већи део контекста, текст још није прикладан за читање.
- Текстови за опсежно читање морају бити умерене дужине . Конкретно, текст би требао бити, у просјеку, најмање 15-30 страница. Текстови ове дужине су довољно дуги да у потпуности развију идеју или нарацију и од вас захтевају да задржите ментални „траг“ идеја, концепата или карактера како се развијају током времена.
Идеални материјали за учење за опсежно читање укључују:
- Градед Реадерс
- Двојезичне књиге
- Једнојезичне (изворне) књиге
- Часописи
- Стрипови
- Опсежно читање се мора урадити за дуже временске периоде у поређењу са интензивним читањем. То је зато што ћете читати дуље текстове, који природно захтијевају више времена за читање, и зато што сједање за читање дуже вријеме омогућује вам да уђете у 'ток' читања и стога ментално обрадите материјал дубље. Када желите да детаљно прочитате текст, најбоље је да то учините за сат времена или више.
- Када читате, најбоље је да останете опуштени . Читање у опуштеној, ниско-стресној околини помоћи ће вам да удружите читање са задовољством, и тиме повећате вашу спремност да читате чешће и дуже. Јасно је да не желите да будете тако опуштени да заспите, већ да се довољно опустите да се осећате удобно и спремни да апсорбујете све што читате.


Интензивно и екстензивно читање


До сада разумете како читати, шта читати и зашто читати и интензивно и опширно читање. Иако се можда осећате присиљенијим на један стил читања над другим, немојте пасти у замку мишљења да је један метод суштински бољи.
Уместо тога, важно је схватити да оба стила читања имају своју употребу, и треба да користите оба стила у тандему (преко различитих текстова) како би убрзали и убрзали усвајање вокабулара.
Запамтите да су опсежно читање и интензивно читање, у самој основи, једноставно алати. Кад год и где год да читате на свом циљном језику, ако знате који је од ових алата прави алат за посао, моћи ћете да максимизирате своје учење и да искористите своје знање језика на нове висине.

Related topics: