Cum să vă îmbunătățiți rapid nivelul de limbă datorită citirii active și extinse  • Bad translation?
    Please HELP us CORRECT (click the button at the end of each paragraph) & Become VIP!
Scrisă de Luca Lampariello .
Cititul, in ciuda faptului ca este unul dintre competentele majore necesare invatatii unei limbi straine, este una dintre competentele cel mai des neglijate de cei care invata a limba straina.
În afară de citirea cuvintelor și expresiilor care sunt prezentate în manuale, cărți de expresie și ghiduri gramaticale, majoritatea cursanților nu se deranjează să se angajeze în mod regulat în citirea textelor native într-un mod semnificativ.
Pentru elevul care învață limbă care dorește să atingă nivelurile superioare ale capacității de limbă țintă, această lipsă de lectură reprezintă un obstacol serios în calea extinderii vocabularului, deoarece un vocabular limitat oferă mai puțină capacitate de a înțelege și, la rândul său, să fie înțeles.
Cu toate acestea, întrebarea nu este pur și simplu 'să citești sau să nu citești' - răspunsul la asta este un 'da' răsunător - dar ce să citești și cum.
Vedeți, deși lectura este o activitate extrem de valoroasă, nu toate tipurile de lectură sunt create egale.
Într-adevăr, există stiluri de lectură care sunt mai utile în unele contexte, și mai puțin în altele.
Cele două cele mai importante dintre aceste stiluri sunt cunoscute ca lectură intensivă și lectură extensivă . Dacă învățați să stăpâniți ce, cum și de ce din aceste două moduri de citire, veți avea două instrumente extrem de puternice în arsenalul dvs. de învățare a limbilor, ceea ce vă va alimenta capacitatea de a dobândi vocabularul pe termen nelimitat.

Citit intensiv


Citirea intensă este de a deconstrui complet un text, cu scopul de a absorbi cât mai multă semnificație din acesta. Acest lucru se face prin luarea unui text și prin căutarea sistematică a fiecărui cuvânt, frază sau colocație pe care nu o înțelegeți.
Aceasta este o activitate care necesită un mare efort mental și un accent deosebit. Din acest motiv, cursantul care se angajează în lectură intensă trebuie să fie atent să urmeze anumite orientări specifice, sau altfel riscă plictiseală și arsură. În mod specific, dacă doriți să citiți intens textul, trebuie să aveți grijă să citiți texte interesante și scurte , să citiți doar pentru perioade scurte de timp și să faceți acest lucru atunci când aveți cea mai mare energie mentală .
Să explorăm mai detaliat aceste concepte:

- Textele pentru lectura intensă trebuie să fie interesante , pentru că dacă nu vă bucurați de ceea ce citiți, veți uita rapid conținutul și veți avea mai multă rezistență mentală față de procesul intens de lectură.
- Textele pentru citirea intensivă trebuie să fie scurte , deoarece scopul final este de a înțelege textul până la cele mai mici detalii. Cu cât este mai mult un text, cu atât este mai laborios să completezi o astfel de analiză profundă, așa că este mai bine să rămânem la texte mai scurte pentru a evita epuizarea psihică.
Materialele ideale de învățare pentru citirea intensivă includ:
- Articole de știri
- Articole Wikipedia
- Povesti scurte
- Postări pe blog
- Trebuie să citiți intens pentru perioade scurte de timp pentru a evita epuizarea mentală descrisă mai sus. Este nevoie de multă atenție și efort pentru a trece de la înțelegerea zero (sau parțială) a unui text la înțelegerea completă, deci este mai bine să limitați sesiunile intensive de lectură la maxim 30-35 de minute.
- Trebuie să citești intens numai când ai cea mai mare energie mentală , pentru a-ți spori capacitatea de învățare și pentru a reduce riscul epuizării psihice care vine cu o analiză profundă a celor mai scurte texte. Desigur, nivelurile de energie mentală fluctuează pe tot parcursul zilei - și chiar diferă foarte mult de la persoană la persoană - așa că ar trebui să citiți intens ceea ce trebuie să determinați singur.

Citire extensiva


A citi pe larg este pur și simplu să citești cât mai mult posibil, fără să te gândești la minuțiozitatea sensului și la cuvântul ocazional necunoscut. Acest lucru se face prin citirea pentru bile largi de timp și căutarea cuvintelor numai atunci când considerați că este absolut necesar pentru înțelegerea textului.
Dacă textul pe care doriți să-l citiți extensiv este la un nivel corespunzător, veți descoperi că cele mai multe cuvinte necunoscute pot fi descifrate prin examinarea contextului lor înconjurător, făcând inutilă utilizarea traducerilor sau dicționarelor.
În timp ce lectura intensivă necesită un nivel ridicat de concentrare și un efort deliberat, citirea pe scară largă este o experiență distractivă și plăcută, care necesită cheltuieli minime de efort mental. Cu cât citiți mai mult, cu atât mai multă limbă pe care o expuneți, permițându-vă să vă îmbunătățiți cunoștințele pasive de vocabular destul de repede.
În mod specific, dacă doriți să citiți extensiv un text, trebuie să citiți texte interesante , adecvate nivelului, de lungime moderată , să citiți când puteți dedica mai multe blocuri de timp și să faceți acest lucru atunci când vă relaxați .
Să explorăm fiecare dintre aceste aspecte ale citirii extensive în detaliu mai amănunțit:
- La fel ca în cititul intensiv, textele pentru lectură extinsă trebuie să fie interesante . Deoarece citirea extensivă se face pentru perioade mai lungi de timp, trebuie să aveți grijă să selectați texte care să vă țină atenția și să vă reîntoarceți mai mult, o oră după ceas.
- Textele pentru o lectură extinsă trebuie să fie adecvate nivelului . Din moment ce nu veți încerca să înțelegeți fiecare cuvânt și frază (ca în lectură intensivă), trebuie să puteți înțelege un procentaj ridicat al unui text înainte de a începe chiar să începeți. Scopul este de a absorbi cuvinte necunoscute prin context; prin urmare, dacă nu înțelegeți cea mai mare parte a contextului, textul nu este încă potrivit pentru dvs. să citiți extensiv.
- Textul pentru lectură extinsă trebuie să aibă o lungime moderată . Mai exact, un text ar trebui să aibă o lungime medie de cel puțin 15-30 de pagini. Textele de această lungime sunt suficient de lungi pentru a dezvolta pe deplin o idee sau o narațiune și vă solicită să păstrați 'calea' mentală a ideilor, conceptelor sau personajelor pe măsură ce acestea se dezvoltă în timp.
Materialele ideale de învățare pentru citirea pe scară largă includ:
- Cititori clasificați
- Cărți bilingve
- Cărți monolingvistice (native)
- Reviste
- Cărți de benzi desenate
- Citirea extensivă trebuie făcută pentru blocuri mai lungi de timp în comparație cu citirea intensivă. Acest lucru se datorează faptului că veți citi texte mai lungi, care necesită, în mod firesc, mai mult timp de citit și că așezarea în jos pentru citirea perioadelor mai lungi vă permite să intrați în 'fluxul' lecturii și, prin urmare, să procesați mai mult materialul mai adânc. Când doriți să citiți pe larg un text, este recomandat să faceți acest lucru pentru sesiuni de o oră sau mai multe.
- Atunci când citiți extensiv, cel mai bine este să rămâneți relaxat . Citirea într-un mediu relaxat, cu stres scăzut vă va ajuta să asociați lectura cu plăcere și, prin urmare, să creșteți dorința de a citi mai des și pentru perioade mai lungi. În mod evident, nu vrei să fii atât de relaxat încât să adormi, ci doar suficient de relaxat ca să te simți confortabil și dispus să absoarbă tot ceea ce citești.


Citirea intensivă vs. extinsă


Până acum, înțelegeți cum să citiți, ce să citiți și de ce să citiți citirea intensivă și extensivă. Deși s-ar putea să vă simțiți mai obligați la un stil de lectură asupra celuilalt, nu cădeți în capcana gândirii că o metodă este intrinsec mai bună.
În schimb, este important să înțelegeți că ambele stiluri de lectură au utilizările lor și ar trebui să utilizați ambele stiluri în tandem (în diferite texte) pentru a vă consolida rapid și eficient achiziția vocabularului.
Amintiți-vă că lectura extinsă și citirea intensivă sunt, în esența lor, simple instrumente. Ori de câte ori și oriunde ați citit în limba dvs. țintă, dacă știți care dintre aceste instrumente este instrumentul potrivit pentru această slujbă, veți putea să vă maximizați învățarea și să vă abilitați în limbi noi.

Related topics:

Comments
  • 0 Comentarii