Bantuan

NEW ARTICLE

Bagaimana memulakan pengembaraan dengan orang PolandBahasa Poland biasanya dikenali sebagai salah satu bahasa paling sukar di dunia.

Pengumpulan kata-kata 'gemerisik', penurunan dan kelompok suku kata atipikal yang sukar diucapkan adalah mimpi buruk orang asing.

Kekayaan peraturan tatabahasa dan kekaburan kata juga merupakan kesukaran yang perlu ditangani oleh setiap pelajar.

Terdapat banyak kaedah untuk mempelajari dan meningkatkan kemahiran bahasa tetapi kaedah manakah yang sesuai untuk bahasa Poland?
Bagaimana menjadikan lidah ini senang dipelajari?

Berikut adalah petua yang membantu anda memperbaiki cara anda belajar bahasa Poland.

Pertama, dengar bahasa Poland. Tidak mungkin belajar bahasa asing tanpa bersentuhan dengannya. Biarkan otak anda menyesuaikan diri dengan bunyi dan perbendaharaan kata baru.

Anda harus mendengarkan orang yang bercakap secara semula jadi dan langkah demi langkah membiasakan diri dengan bahasa Poland.

Ingat, menggunakan kursus bentuk soundtrack bukanlah idea yang baik. Jenis rekod ini agak tiruan dan tidak membenarkan kami menampung 100%.

Dalam kehidupan nyata, orang Poland bercakap dengan cepat dan mereka tidak dapat membezakan perkataan yang jelas. Saya sangat mengesyorkan anda melanggan YouTuber Poland, antara lain 7 metrów pod Ziemią, Inaczej Mówiąc dan Arlena Witt .
Pembuat saluran ini menggunakan bahasa rasmi yang cemerlang dan mereka mempunyai diksi yang baik.

Cara lain untuk memperkenalkan bahasa ke dalam kehidupan seharian adalah dengan mendengar lagu-lagu Poland. Terdapat beribu-ribu trek suara sehingga semua orang akan mendapat sesuatu yang menarik.

Pada masa ini salah satu pemuzik yang paling popular adalah Dawid Podsiadło, Natalia Nykiel, Cleo, Roksana Węgiel dan Vicky Gabor .

Jangan tunggu, buat senarai main anda!

Kedua, cuba hubungkan proses belajar bahasa Poland dengan minat anda. Adakah anda peminat sejarah? Baca tentang masa lalu Poland. Percayalah, ia sangat menarik. Kata demi kata menterjemahkan artikel dan menangkap perkataan baru.

Adakah melancong hobi anda? Rancangkan perjalanan kecil ke Poland. Gunakan laman web penggilap untuk mendapatkan beberapa maklumat mengenai tempat menarik dan tempat menarik atau muzium. Datang ke Poland dan hadapi pengetahuan anda dengan kenyataan.

Anda minat memasak? Sediakan hidangan kebangsaan Poland di rumah. Cari beberapa resipi di Internet dan cuba ingat bagaimana kami menamakan produk dan tindakan yang diberikan.

Tetap berfikiran terbuka untuk pengalaman baru dan jangan takut membuat kesilapan.
Ketiga, buat kawan Poland. Anda boleh bertemu dengan orang Poland hampir di mana-mana. Sekiranya anda mempunyai kesempatan, berbincang dengan pelancong. Ini adalah pilihan hebat untuk memulakan persahabatan baru! Berkat Internet, anda dapat berbual dengan orang Poland dan meminta mereka untuk semua perkara yang anda ingin ketahui. Berani! Kami tidak pernah menolak bantuan.

Laman web seperti Polyglot Club memberi anda peluang besar untuk mempraktikkan kemahiran berbahasa anda. Jangan lepaskan peluang ini!
Akhirnya, ingatlah untuk melihat kemajuan anda dan buat catatan. Tulis setiap perkataan yang akan anda pelajari dalam buku nota. Pilihan lain adalah menyediakan senarai perbendaharaan kata di Kuiz di mana anda juga boleh melakukan latihan yang berkaitan dengan kata-kata baru. Cuba mengikat perkataan dengan gambar. Ini membantu anda mengaitkan bunyi dengan pandangan.

Juga akan lebih baik jika anda menempelkan sehelai kertas dengan kata-kata pengilat pada objek asas yang anda gunakan setiap hari. Ini menjadikan anda akan belajar secara tidak sedar semasa melakukan aktiviti prosa. Jadilah kreatif!

Kesimpulannya, ini tidak mengukur cara pembelajaran yang akan anda pilih, kaedahnya harus menjadi milik anda. Cari sesuatu yang memberi anda kepuasan dan kebebasan semasa belajar. Sentiasa bersabar dan luangkan banyak masa untuk diri sendiri. Tidak ada yang berlaku secara tiba-tiba.

Hanya kerja keras yang sempurna!

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 2  2 All