Ndihmë

NEW ARTICLE

Si të lexoni shpejt në një gjuhë të huaj?Në këtë artikull ne do të diskutojmë teknikat e leximit të shpejtë në përgjithësi dhe si t'i zbatojmë ato për të lexuar në një gjuhë të huaj .Mësoni leximin e shpejtë


Si të kurseni kohë gjatë studimeve në përgjithësi? Duke mësuar për të lexuar më shpejt pa humbur në të kuptuarit .

Jini më aktivë në leximin


Prandaj nuk është çështje e leximit të shpejtë pa kujtuar asgjë, por të menaxhimit të memorizimit më shpejt. Leximi i shpejtë do të thotë të jesh më aktiv, më i fokusuar , që përmirëson mirëkuptimin dhe memorizimin. E kundërta e leximit duke ëndërruar!
Kur truri juaj është në gatishmëri, ju kujtohet më mirë.

Këtu janë disa metoda që mund të aplikoni çdo ditë.

Përdorni një udhëzues vizual


Gjëja e parë që duhet bërë: përdorni një udhëzues vizual. Me fjalë të tjera, një objekt me të cilin ju do të ndiqni tekstin: një stilolaps, një sundimtar apo edhe gishtin tuaj. Nëse është një laps, për shembull, ndiqni (me anën që nuk shkruan) vijën e tekstit që po lexoni. Kjo ndihmon për të trajnuar sytë tuaj në një lëvizje të rregullt dhe të shpejtë.
Kur lexoni, zakonisht, sytë tuaj kthehen mbrapsht në tekst. Ne duhet ta humbasim këtë zakon. Me një udhëzues vizual, lëvizja e syve tuaj do të jetë e lëngët.

Ju nuk mundeni, me këtë metodë, të lexoni një roman brenda një ore, pasi ajo është një lexim linear, domethënë ku lexoni të gjitha fjalët. Por tashmë mund ta dyfishoni shpejtësinë tuaj të leximit me praktikën .

Cakton atë që është e rëndësishme


Siç e dini, në një libër mësimor ose në një libër, gjithçka që është shkruar nuk ka të njëjtën rëndësi. Në një vëllim prej 500 faqesh, do të ketë shumë shembuj, anekdota, diagrame, tituj ... Ideja nuk është që të lexojë gjithçka , por të synojë atë që është e rëndësishme. Kjo quhet lexim selektiv .

Para se të filloni leximin, rrokullisni manualin. Lexoni tabelën e përmbajtjes për të parë se si është organizuar dhe pastaj përmbledhjen në fund të kapitujve. Vëzhgoni se si autori vendos çdo pjesë.

Pastaj shihni indeksin: shikoni se cilat janë fjalë kyçe. Shënimet me faqet më referuese janë të rëndësishme. Shkruani ato në një fletë letre, këto janë kushtet kryesore të teksteve shkollore. Më pas lexoni hyrjen, veçanërisht në fund, që paraqet idetë kryesore të zhvilluara në libër dhe në përfundim.

Kombino leximin linear dhe leximin selektiv


Lexoni librin vetëm pasi të jenë arritur këto hapa! Përdorni një tregues për një lexim linear më të shpejtë. Përqëndrohuni në fjalë me shkronja të theksuara ose kurioz, diagrame, grafikë, foto dhe legjenda ...

Në një libër historik, për shembull, do të mbani mend datat dhe arsyet për ngjarjet që ndodhën. Mos harroni të shënoni disa datë në margjinën e majtë dhe të shkruani në anën e djathtë një fjali që përmbledh faqen.

Duke kombinuar udhëzime vizuale dhe lexim selektiv , ju do të kurseni kohë për mësimin tuaj. Por kini kujdes, nuk është mrekulli. Është e nevojshme për të investuar pak para se të keni një kthim në fitim!

Masa dhe Mësoni


Çfarë nuk matet nuk përmirësohet. Sa shpejt po lexoni tani? Nëse nuk e dini, është koha ta matni atë.

Ka shumë mjete online të dizajnuara për të matur shpejtësinë tuaj të leximit. Këtu janë 3 prej tyre:
1. ReadingSoft.com
2. FreeReadingTest.com
3. MyReadSpead.com

Rezultati i atij provimi do të jetë niveli bazë nga i cili mund të përmirësoni.
Këtu janë disa shpejtësi mesatare të leximit (lexuesit e gjuhës amtare në gjuhën angleze):

Leximi i shpejtë në gjuhë të huaja


Tani që dini të lexoni shpejt, duhet të mësoni të lexoni në një gjuhë të huaj.
Ju do të duhet të kombinoni dy aftësi .
Ndoshta nuk është shpejtësia e leximit e cila ka nevojë për përmirësim, por më tepër për shpejtësinë e të kuptuarit .
Kuptimi i leximit varet nga një kuptim i plotë i fjalorit në kontekst .
Mënyra më e mirë dhe më efektive për të përmirësuar shpejtësinë e të kuptuarit është të kaloni shumë orë duke dëgjuar gjuhën .

Transmetimet e lajmeve, në veçanti, dhe ekspozimi tjetër në gjuhën e folur nga vendasit në shpejtësinë e tyre normale, do të rrisin kuptueshmërinë.
Deri sa të bëhet plotësisht e rrjedhshme në një gjuhë të huaj, ekziston nevoja për të përkthyer mentalisht në gjuhën tonë amtare atë që dëgjojmë në një gjuhë të huaj. Kjo eshte normale.

Kur fillojmë të mendojmë në gjuhën e huaj , atëherë nuk duhet të përkthehemi mentalisht dhe shpejtësia e të kuptuarit është e menjëhershme.
Ju do të jeni në gjendje të përdorni aftësitë tuaja të leximit dhe të kuptuarit tuaj shumë të mirë për të lexuar shumë shpejt në këtë gjuhë.

burimet


Letudiant.fr
Quora.com
insanity-mind.com

Po për ty? A keni provuar disa nga këto teknika, a keni qenë në gjendje të përmirësoni?
Ju lutem ndani mendimin tuaj duke lënë një koment më poshtë:

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All