Bantuan

NEW ARTICLE

Bagaimana cara membaca dengan cepat dalam bahasa asing?Dalam artikel ini kita akan membincangkan teknik membaca pantas secara umumnya dan bagaimana untuk menerapkannya untuk membaca dalam bahasa asing .Ketahui bacaan yang cepat


Bagaimana untuk menjimatkan masa semasa pengajian secara umum? Dengan belajar membaca lebih cepat tanpa kehilangan pemahaman .

Lebih aktif dalam membaca


Oleh itu, tidak semestinya membaca dengan cepat tanpa mengingati apa-apa, tetapi menguruskan untuk menghafal lebih cepat. Membaca lebih pantas bermakna menjadi lebih aktif, lebih fokus , yang meningkatkan pemahaman dan hafalan. Sebaliknya membaca sambil bermimpi!
Apabila otak anda berjaga-jaga, anda masih ingat dengan lebih baik.

Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda gunakan setiap hari.

Gunakan panduan visual


Perkara pertama yang perlu dilakukan: gunakan panduan visual. Dalam erti kata lain, objek yang anda akan mengikuti teks: pena, pemerintah atau jari anda. Jika ia adalah pensil, contohnya, ikuti (dengan sebelah yang tidak menulis) garis teks yang anda baca. Ini membantu melatih mata anda dalam pergerakan biasa dan cepat.
Apabila anda membaca, biasanya, mata anda kembali dalam teks. Kita mesti kehilangan tabiat ini. Dengan panduan visual, pergerakan mata anda akan menjadi cecair.

Anda tidak boleh, dengan kaedah ini, membaca novel dalam satu jam, kerana ia adalah bacaan linear, iaitu dengan mengatakan di mana anda membaca semua perkataan. Tetapi anda sudah boleh menggandakan kelajuan bacaan anda dengan amalan .

Sasarkan apa yang penting


Seperti yang anda tahu, dalam buku teks atau buku, semua yang ditulis tidak mempunyai kepentingan yang sama. Dalam jumlah 500 halaman, akan terdapat banyak contoh, anekdot, gambar rajah, tajuk ... Idea ini bukan untuk membaca segala-galanya , tetapi untuk menargetkan yang penting. Ini dipanggil bacaan selektif .

Sebelum anda mula membaca, buka manual. Baca jadual kandungan untuk melihat bagaimana ia dianjurkan dan kemudian ringkasan pada akhir bab. Perhatikan bagaimana penulis menubuhkan setiap bahagian.

Kemudian lihat indeks: lihat apa kata kunci. Penyertaan dengan halaman rujukan paling penting adalah penting. Tuliskannya di atas kertas, ini adalah syarat utama buku teks. Kemudian membaca pengenalan, terutama pada akhirnya, yang membentangkan idea utama yang dihasilkan dalam buku ini, dan pada kesimpulannya.

Menggabungkan bacaan linear dan bacaan selektif


Baca buku hanya sekali langkah-langkah ini telah dicapai! Gunakan penunjuk untuk bacaan linear yang lebih pantas. Fokus pada perkataan dalam huruf tebal atau italik, rajah, grafik, gambar dan legenda ...

Dalam buku sejarah, sebagai contoh, anda akan ingat tarikh dan sebab-sebab kejadian yang berlaku. Jangan ragu untuk memberi catatan beberapa tarikh di margin kiri dan tulis di margin kanan ayat yang merangkumi halaman.

Dengan menggabungkan panduan visual dan bacaan selektif , anda akan menjimatkan masa untuk pembelajaran anda. Tetapi berhati-hati, ia tidak ajaib. Ia perlu melabur sedikit sebelum mendapat pulangan keuntungan!

Ukur dan Belajar


Apa yang tidak diukur tidak diperbaiki. Seberapa cepat anda membaca sekarang? Jika anda tidak tahu, sudah tiba masanya untuk mengukurnya.

Terdapat banyak alat dalam talian yang direka untuk mengukur kelajuan bacaan anda. Berikut adalah 3 daripada mereka:
1. ReadingSoft.com
2. FreeReadingTest.com
3. MyReadSpead.com

Hasil ujian itu akan menjadi tahap dasar dari mana Anda dapat meningkatkan.
Berikut adalah beberapa kelajuan bacaan purata (Pembaca bahasa Inggeris asli membaca dalam bahasa Inggeris):

Bacaan cepat dalam bahasa asing


Sekarang bahawa anda tahu bagaimana membaca cepat, anda perlu belajar membaca dalam bahasa asing.
Anda perlu menggabungkan dua kemahiran .
Ia mungkin bukan kelajuan membaca yang memerlukan peningkatan, melainkan kelajuan pemahaman .
Pemahaman membaca bergantung pada pemahaman menyeluruh mengenai perbendaharaan kata dalam konteks .
Cara terbaik dan paling berkesan untuk meningkatkan kelajuan pemahaman adalah untuk menghabiskan banyak jam mendengar bahasa .

Siaran berita, khususnya, dan pendedahan lain kepada bahasa yang dituturkan oleh penduduk pribumi pada kelajuan biasa mereka akan meningkatkan pemahaman.
Sehingga seseorang menjadi fasih dalam bahasa asing, terdapat keperluan untuk menterjemahkan secara mental ke dalam bahasa ibunda kita apa yang kita dengar dalam bahasa asing. Ini adalah biasa.

Apabila kita mula berfikir dalam bahasa asing , maka kita tidak perlu menerjemahkan mental dan kelajuan pemahaman adalah seketika.
Anda kemudian dapat menggunakan kemahiran membaca dan pemahaman bahasa yang sangat baik untuk membaca dengan cepat dalam bahasa ini.

Sumber


Letudiant.fr
Quora.com
insanity-mind.com

Bagaimana dengan awak? Pernahkah anda mencuba beberapa teknik ini, adakah anda dapat memperbaiki?
Sila berkongsi pendapat anda dengan meninggalkan ulasan di bawah:

Comments

Filter by Language:
 1 All