Bantuan

NEW ARTICLE

Bagaimana untuk membuat seorang pelajar asing berasa selamat datang di rumah anda?Program pertukaran pelajar adalah program di mana pelajar dari sekolah atau universiti belajar di luar negara. Banyak kali pelajar tinggal bersama keluarga di luar negara .

Anda adalah ahli keluarga tuan rumah dan pelajar tidak lama lagi akan berada di sana. Anda tertanya-tanya bagaimana ia akan berlaku. Berikut ialah petua kami untuk menyambutnya.Terdapat pelajar yang anda bersama dengan serta-merta. Dan ada orang lain yang lebih sukar untuk bergaul dengan baik.

Tetapi pada akhirnya, kebanyakan masa, keadaan berjalan lancar. Walau bagaimanapun, anda perlu menghormati beberapa prinsip mudah .

Di bahagian lain artikel kami mengandaikan bahawa anda akan menjadi tuan rumah seorang gadis.

Adakah dia mengambil bahagian dalam aktiviti anda


Untuk merasakannya di rumah, anda benar-benar perlu menjaga dia , walaupun dia tidak sepenuhnya sepadan dengan idea yang anda pada asalnya.

Sediakan dia sebanyak mungkin dalam apa yang anda lakukan:.
- Adakah anda hendak keluar? Jemput dia untuk menyertai anda walaupun hanya untuk membeli roti!
- Anda mendengar muzik? Jemput dia untuk menyertai anda ...

Sekiranya anda dijemput untuk pesta semasa dia tinggal, jangan tinggalkan dia dan memperkenalkannya kepada rakan-rakan anda.

Pastikan dia memahami apa yang anda katakan!


Dia tidak bertanya apa-apa dan seolah-olah tidak berminat dengan apa-apa? Janganlah menyimpulkan bahawa dia sama sekali tidak peduli dengan apa yang berlaku di sekelilingnya. Sekiranya dia kelihatan menarik diri, mungkin dia tidak memahami bahasa anda dengan baik!
Bercakap dengan perlahan-lahan. Semasa perbualan kumpulan, luangkan masa untuk menterjemahkan apa yang sedang dikatakan.
Ingat dia ada di sana untuk belajar bahasa anda dan tidak mudah untuk berada di negara asing, dalam keluarga yang anda tidak tahu, dengan tabiat yang berbeza.
Lakukan semua yang anda boleh untuk meletakkannya dengan selesa.

Pertimbangkan keinginannya


Tanya dia tentang citarasa beliau, terutamanya makanan .
Jika anda mendapati bahawa dia makan sedikit, cuba cari sebabnya. Mungkin dia tidak menghargai apa yang anda cadangkan kepadanya tanpa berani memberitahu anda?

Kita tidak boleh bayangkan berapa banyak masalah yang disebabkan oleh makanan. Yang terbaik ialah bertanya pada awal permulaan apa yang dia suka atau tidak. Idea ini adalah untuk mengelakkan pengalaman buruk kerana kekurangan sarapan bijirin! Makanan yang menjadi sebahagian daripada budaya, adalah penting untuk membuatnya menemui kepakaran tempatan anda.

Ada momen relaksasi dengannya


Tanya dia jika ada perkara-perkara tertentu yang dia mahu lakukan . Contohnya, jika dia mahu melawat muzium atau pameran. Ketahui apa yang dia suka.
Tidak perlu mencadangkan supaya anda keluar setiap malam atau menemani anda untuk latihan tarian anda jika benar-benar, ia bukan perkaranya!

Buat keselesaan dan keintimannya


Ingat untuk menawarkan kepadanya untuk berkomunikasi dengan keluarganya , terutamanya jika ia tinggal lama. Letakkan komputer di pelupusannya dan, jika boleh, biarkan dia sebuah bilik untuk dirinya sendiri, sebagai contoh anda.
Adalah penting bahawa orang muda mempunyai ruang sendiri , di mana dia boleh mengasingkan diri.

Dan jika ia salah?


Sekiranya semua usaha anda, dia masih tidak merasa sihat, tanya dia tentang apa yang salah. Anda juga boleh menghubungi ibu bapanya, tetapi pastikan mereka tidak bimbang.
Kadang-kadang jurang budaya dengan keluarga tuan rumah adalah pelajar asing yang tidak dapat menyesuaikan diri.
Walau bagaimanapun ia agak jarang berlaku. Penganjur program pertukaran cuba memilih keluarga yang mempunyai profil yang sepadan.
Keluarga tuan rumah perlu menjawab banyak soalan sebelum dapat menyertai program ini, terutama jika ia jangka panjang.
Sekiranya pelajar berkelakuan buruk, tidak menghormati peraturan kehidupan keluarga atau tidak mematuhi ibu bapa, laporkan segera kepada orang yang menganjurkan pertukaran, atau bahkan kepada ibu bapa mereka. Tiada sebab untuk menerima segala-galanya.

Sekali lagi, untungnya, kes-kes itu sangat jarang berlaku.

Akhirnya, hosting seorang asing muda adalah pengalaman yang sangat menggembirakan ... dan janji masa depan yang bagus untuk tinggal di luar negara untuk anda!

Bagaimana untuk mengambil bahagian dalam pertukaran?


Jika anda seorang pelajar sendiri, anda boleh berpartisipasi dalam pertukaran jika guru, yang paling sering guru bahasa, menganjurkan pertukaran.

Anda juga boleh mengatur pertukaran anda sendiri .

Banyak organisasi khusus boleh mengurusnya.
Lakukan carian Google untuk mencari organisasi awam atau swasta berhampiran anda.
Sekiranya anda ingin mengatur pertukaran diri anda, berikut adalah beberapa laman web yang anda boleh gunakan:
- Cari orang di laman web PolyglotClub.com . Anda boleh memilih ahli mengikut jantina, umurnya, lokasi atau bahasa yang dia ucapkan.
- The Rotary Club juga menganjurkan pertukaran.


Bagaimana dengan anda, adakah anda mempunyai pengalaman dalam mengendalikan pelajar asing? Adakah anda menghadapi kesukaran?

Sila, kongsi pengalaman anda dengan meninggalkan ulasan di bawah.

Artikel ini juga mungkin menarik minat anda: Anda akan menjadi tuan rumah pasangan au di rumah. Bagaimana untuk membuatnya berasa selamat datang

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All