Help

NEW ARTICLE

Как да накараш чужденец да се почувства добре дошъл в дома ви?Програмата за обмен на студенти е програма, в която учат от училище или университет в чужбина. Много пъти студентите живеят с приемно семейство в чужбина .

Вие сте член на семейство-домакин и ученикът скоро ще бъде там. Чудите се как ще бъде. Ето нашите съвети, за да го посрещнем.Има ученици, с които се разбирате веднага. Има и други, с които е по-трудно да се разбираме добре.

Но в крайна сметка, през повечето време нещата вървят добре. Трябва обаче да спазвате няколко прости принципа .

В останалата част от статията предполагаме, че ще бъде домакин на момиче.

Нека тя участва във вашите дейности


За да я накара да се чувства като у дома си, наистина трябва да се грижиш за нея , дори и да не съвпада напълно с идеята, която първоначално си имал.

Нека тя участва колкото е възможно повече в това, което правите:.
- На път ли си да излезете? Поканете я да се присъедини към вас, дори ако е само за да купите хляб!
- Слушате ли музика? Поканете я да се присъедини към вас ...

Ако сте поканени на парти по време на престоя ѝ, не я оставяйте и я запознайте с приятелите си.

Уверете се, че тя разбира какво казвате!


Тя не задава никакви въпроси и изглежда не се интересува от нищо? Не заключавайте, че тя е напълно безразлична към това, което се случва около нея. Ако тя изглежда оттеглена, тя може просто да не разбира добре езика ви!
Говори с нея бавно. По време на групов разговор отделете време да преведете казаното.
Не забравяйте, че тя е там, за да научи вашия език и че не е лесно да бъдеш в чужда страна, в семейство, което не знаеш, с различни навици.
Направете всичко по силите си, за да я успокоите.

Помислете за нейните желания


Попитайте я за вкусовете й, особено за храната .
Ако откриете, че тя яде много малко, опитайте се да намерите причината. Може би тя не оценява това, което й предлагате, без да се осмелява да ви каже?

Не можем да си представим броя на проблемите, произтичащи от храната. Най-добре е да я попитате в началото на престоя си какво й харесва или не. Идеята е да се избегне лош опит поради липсата на зърнени закуски! Храната е неразделна част от културата, важно е да я накараш да открие местните си специалитети.

Имате моменти на релаксация с нея


Попитайте я дали има конкретни неща, които тя иска да направи . Например, ако тя иска да посети музеи или изложби. Разберете какво харесва.
Няма нужда да ви предлагаме да излизате всяка вечер или да ви придружава на танцова тренировка, ако наистина не е нейна!

Накарайте я да се чувства като у дома си
Не забравяйте да й предложите възможност да общува със семейството си, особено ако това е дълъг престой. Поставете компютър на нейно разположение и, ако е възможно, дайте й собствена стая, например вашата.
Важно е младият човек да има собствено пространство, където може да бъде сам.

Какво става, ако нещо се обърка?
Ако въпреки всичките ви усилия тя все още не се чувства у дома си, попитайте я какво не е наред. Можете също да се свържете с нейните родители, но се уверете, че те не се притесняват.
Понякога културното различие със семейството домакин е толкова широко, че чуждестранният студент не може да се адаптира.
Това обаче е доста рядко. Организаторите на програмата за обмен се опитват да изберат семейства с профили, които съответстват на учениците.

Семейството домакин ще трябва да отговори на много въпроси, преди да може да участва в програмата, особено ако тя е дългосрочна.
Ако ученикът се държи лошо, не спазва домакинските правила или не се подчинява на родителите, докладвайте незабавно на организаторите на обмена или дори на родителите на ученика. Няма причина да приемате всичко.

За щастие тези случаи са изключително редки.

В крайна сметка, домакинството на млад чужденец е много полезно изживяване ... и може да отвори вратата за бъдещ приятен престой в чужбина за вас!

Как да участвате в размяна?


Ако сте студент, можете да участвате в обмяна, ако учител, най-често учител по език, организира обмена.

Можете също така да организирате собствен обмен .

Много специализирани организации могат да се погрижат за него.
Направете търсене с Google за да намерите обществени или частни организации в близост до вас.
Ако искате сами да организирате обмена, ето някои уебсайтове, които можете да използвате:
- Намерете лице в уебсайта на PolyglotClub.com . Можете да изберете член според неговия пол, неговата възраст, местоположението му или езиците, на които говори.
- Ротари клуб организира и обмен.


Какво ще кажете за вас, имате ли опит в приемането на чуждестранни студенти? Срещнахте ли се с трудности?

Моля, споделете опита си, като оставите коментар по-долу.

Тази статия също може да ви заинтересува: Вие ще бъдете домакин на Au Pair у дома. Как да я накараш да се почувства добре дошла

Related topics: