GIVE ANSWERS - Svenska

0% GOOD (1 votes)UnansweredLanguage Question
Vad är ”bruka” här - ”Gasolen BRUKADE få fart på elden”?:)

Jog leser en bok på A2 nivå och även med en ordbok kunde inte förstå betydelsen av "bruka" i denna mening. Så ordboken säger att det är 1. använda 2. göra ngt regelbundet/ vanligtvis. Det verkar för mig att ingen av dem skulla vara passande. Om någon hade lite tid, skulle jag tacksam för en kort kommentar:) Vasilij 

GIVE ANSWERS

  • vasiliyuri profile picture vasiliyuriSeptember 2020
    ”Gasolen brukade få ordentlig fart på elden. Även
    vått ris började brinna när
    man använde gasol.
    Tomas kom in i köket tillsammans med några andra gäster. Han...” Hej, det här är avsinittet från den här boken. Det ser ut som en konsekvent historia med händelserna som kommer successivt. Så översättningen ”used to” skulle visa att det händer mänga gänger eller varje gång. Och skulle det inte vara överflödig och självklart att säga att ”gasolen hjälper att tända på elden”? Det är som säga att ”vatten hjälper vanligtvis med törst” Bra, kanske jag ha fel. I alla fall tack för svaret och ha en bra helg!
Ngdawa profile picture Ngdawa3 days ago
Brukade i detta fallet är att något har används, men inte längre. I ditt exempel så har man använt gasolen i tidigare lägen för att tända eld på riset, men nu gör man inte det längre. Man kanske använder sig av en annan metod?

På engelska är det ”used to”.