Language/Swedish/Vocabulary/How-to-write-an-informal-letter-(SFI-course-C-level)

From Polyglot Club WIKI
Jump to navigation Jump to search
Rate this lesson:
5.00
(2 votes)

How to write a letter in Swedish
IaGi.gif
How to write a letter in Swedish

Hej everyone 😊,

In today's lesson you will learn how to write an informal letter in Swedish.

The lesson material is used for the SFI (Swedish For Immigrants) course at C level. I created it as a guide to write an informal letter which is one of the course requirements for this level. There are several examples of letters and reading comprehension question attached after each letter. I claim copyright for this material as it took me a fair amount of time to write. I have written all the letters in this guide.

At the end you find instructions for writing your own letter. Feel free to message me with your letter and I will have a look at it. The guide is written in Swedish as that is the language we use in our teaching for this course.

Rebecca

Att skriva brev

SFI kurs C

With this lesson under your command, consider pursuing these related subjects to expand your expertise: Feelings and Emotions, Swedish Vocabulary → Body parts and health → Symptoms and ..., At the doctor's & Giving directions.

Letter 1[edit | edit source]

Det Àr vanligt (men inte alltid) pÄ SFI-proven att du mÄste skriva ett formellt eller informellt brev, ett vykort eller nÄgot annat meddelande. Vi kommer hÀr att jobba med formella och informella brev. Till att börja med kommer du att fÄ lÀsa nÄgra brev.

SkellefteÄ 27/6-16

Älskade Elin!

Jag stÄr vid Àlvens strand och ser det grÄblÄ vattnet koka, lika mystiskt som dina ögon fÄngar det mig. Jag ser avbrutna kvistar flyta förbi. Ena stunden Àr de hÀr och sÄ nÀsta Àr dem borta som alla de ögonblick vi delade nÀr du var hÀr.

Hos mig.

All den ilska jag hade har runnit av mig. NĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ det vi brĂ„kade om ser jag bara smĂ„saker. Petitesser som inte har nĂ„got vĂ€rde. 

Jag förlĂ„ter dig för det du sade och jag hoppas att du kan förlĂ„ta mig. För nĂ€r du kommer tillbaka vill jag inte att nĂ„got av dessa oviktigheter ska finnas mellan dig och mig. 

Bara vÄr glöd.

Bara vÄr eld

Bara det band som himlen fÀste mellan oss.

Tiden gĂ„r bakĂ„t i mitt huvud dĂ„ hela jag lĂ€ngtar till nĂ€r jag sist sĂ„g dig. Allt som hĂ€nt sen dess Ă€r meningslöst och blekt. 

Jag har vaknat, jag har stigit upp,jag har rest, arbetat, Ă€tit, sovit
 Det Ă€r allt. Som en död man har jag levt utan din vĂ€rme.

NĂ€r sommarvinden svalkar mig ser jag dess resa framför mig. Svartsjuk Ă€r jag pĂ„ vinden, min rival. Den har fĂ„tt dra sina fingrar genom ditt hĂ„r och den har fĂ„tt smeka din hud. 

Skynda, skynda tillbaka till mig. Allt du behöver göra dĂ€r borta gör det fort. 

Fortare Àn vinden.

Lev inte en dag utan mig!

Dig vill jag se.

Dig vill jag kÀnna.

Dig vill jag höra.

Dig vill jag Àlska.

Och Àlska igen.

För alltid,

Din Andreas

Exercises[edit | edit source]

 • ÖversĂ€tt brevet till ditt sprĂ„k.
 • Skriv upp de ord du inte förstĂ„r. ÖversĂ€tt dem.
 • Svara pĂ„ frĂ„gorna till brevet. Skriv av frĂ„gan innan du besvarar den.
 • Vem tror du att Andreas skriver till? Vad  har de för relation? Varför tror du det?
 • Var Ă€r Andreas nĂ€r han skriver brevet?
 • Varför Ă€r han svartsjuk pĂ„ vinden?
 • Varför tror du att han skriver det hĂ€r brevet?
 • Vad vill han att mottagaren ska göra?
 • Vad har hen för ögonfĂ€rg?
 • Vad Ă€r det för Ă„rstid?
 • Vad ser han flyta förbi?

Letter 2[edit | edit source]

SkellefteÄ 27/6-16

Hej Eleven!

Jag heter Rebecca Westin och jag ska vara er lĂ€rare en del av den hĂ€r sommaren. -Men jag tar ledigt nĂ€sta vecka för att förbereda det som hĂ€nder pĂ„ lördagen. DĂ„ ska jag gifta mig med en underbar man frĂ„n Stockholm!  Det Ă€r klart med klĂ€nningen, skorna, prĂ€sten, kyrkan och ringen. Och mannen till och med! Men det finns fortfarande mycket att göra som man inte tĂ€nker pĂ„ frĂ„n början. 

En del av er kĂ€nner jag redan dĂ„ jag varit i mĂ„nga grupper. Jag Ă€r den lĂ€rare som fĂ„r vara dĂ€r det behövs mest. SĂ„ fĂ„r jag trĂ€ffa mĂ„nga nya mĂ€nniskor hela tiden! Det blir vĂ€ldigt mĂ„nga nya ansikten. Ofta hĂ€lsar folk pĂ„ mig pĂ„ stan och jag vet inte vem de Ă€r
 

Min man och jag har ett problem som de flesta av svenskarna lever med, bÄde de som nyss kommit hit och de som bott hÀr hela livet. I storstÀderna (som Stockholm, Göteborg och Malmö) finns jobben men i de mindre stÀderna och pÄ landet finns boende. Karln min hittade inte nÄgot jobb hÀr i SkellefteÄ. SÄ kÀnn er inte ensamma om ni inte gör det! Det Àr inte er det Àr fel pÄ.

I alla fall sÄ fick han till slut ta ett jobb i Stockholm pÄ ett halvÄr. Det Àr inte sÄ roligt dÄ han kommer hem vÀldigt sÀllan. Hittills har han kommit hem var femte helg och det Àr alldeles för lite. Men han fÄr ju i alla fall arbetslivserfarenhet sÄ jag hoppas att det blir lÀttare för honom att fÄ nÄt jobb hÀr uppe. Men det kÀnns vÀligt konstigt att börja ett Àktenskap med sin man i fel del av landet.

I sommar hoppas jag Àven pÄ att fÄ rida lite.HÀstar Àr fantastiska! Jag Àlskar att rida och det hoppas att jag fÄr möjlighet att göra. I höstas red jag och en vÀninna fort som vinden i skogen bortom Ersmark. Upp och ner i backarna och snÀva kurvor tog vi oss fram, SÄ vilt och sÄ fort har jag aldrig fÄtt rida förr. Adrenalinet sjöng i kroppen och jag lÀngtar tillbaka till den spÀnningen. Dit vill jag igen. Hopaps du ocksÄ fÄr göra nÄgot som ger dig Àkta glÀdje i sommar.

HĂ€lsningar,

Rebecca

Exercises[edit | edit source]

 • ÖversĂ€tt brevet till ditt sprĂ„k.
 • Skriv upp de ord du inte förstĂ„r. ÖversĂ€tt dem.

Svara pÄ frÄgorna till brevet.

Skriv av frÄgan innan du besvarar den.

 • Varför ska din lĂ€rare vara ledig en vecka?
 • VarifrĂ„n kommer hennes man?
 • Var i Sverige sĂ€ger hon att det finns jobb? Var finns det boende?
 • Varför fick hennes man börja jobba i Stockholm?
 • Vad Ă€r positivt med hans jobb?
 • Vad vill hon göra under sommaren?
 • Varför tror du att hon sĂ„ gĂ€rna vill göra det?

Letter 3[edit | edit source]

SkellefteÄ 160611

Hej Anna!

Det var lĂ€nge sen vi sĂ„gs. Jag har flyttat till SkellefteĂ„ nu. Antar att du bor kvar i Örebro?

Jag har letat efter dig ibland pÄ Facebook Ä Instagram men inte hittat dig. Lite svÄrt nÀr du har ett sÄ vanligt namn som Anna Johansson. Men du har kanske inte nÄgot konto? Hoppas att det hÀr brevet hittar rÀtt! Jag kom ihÄg att du bodde pÄ Solhaga sÄ jag hittade dig pÄ Eniro.

Vi var ju sĂ„ nĂ€ra medan jag pluggade i Örebro. Jag blev aldrig klar med den utbildningen och det verkar Ă€ndĂ„ knappt finnas nĂ„got jobb i det jag lĂ€ste nu sĂ„ det kanske Ă€r lika bra.

Nu jobbar jag som undersköterska pÄ hemtjÀnsten i en by utanför stan som heter BurtrÀsk. Visst har du haft VÀsterbottenost i maten nÄn gÄng? Det Àr i den hÀr byn de gör den.

Enligt myten var det en kĂ€r kille som distraherade tjejen som gjorde osten sĂ„ hon inte höll nog bra koll pĂ„ den. Av det misstaget föddes en helt unik ost. 

Jag har hittat min egen distraherande kille som heter Anton och av det föddes nÄgot Ànnu vackrare: Min dotter Linn. Vi bor ganska centralt i SkellefteÄ och jag vill hitta ett jobb nÀrmare stan sÄ att det blir lÀttare att hÀmta och lÀmna pÄ förskolan. Anton jobbar ocksÄ skift sÄ det blir vÀldigt omstÀndigt.

Hoppas att du har det bra!

HĂ€lsningar,

Annamarie

Exercises[edit | edit source]

 • ÖversĂ€tt brevet till ditt sprĂ„k.
 • Skriv upp de ord du inte förstĂ„r. ÖversĂ€tt dem.
 • Svara pĂ„ frĂ„gorna till brevet. Skriv av frĂ„gan innan du besvarar den.
 • Vem tror du att Annamarie skriver till?
 • Vad har de för relation? Varför tror du det?
 • Var trĂ€ffades de?
 • Varför var det svĂ„rt för Annmarie att hitta Anna?
 • Hur skapades VĂ€sterbottenosten?
 • Vad heter Annas kille?
 • Varför vill hon byta jobb?
 • Skriv ett brev informellt brev till din lĂ€rare!
 • Skriv ett brev till mig dĂ€r du presenterar dig sjĂ€lv. Svara först pĂ„ alla frĂ„gor i del 1. Skriv sen om tvĂ„ saker i del 2. Blir brevet för kort? Skriv om en sak till! Kom ihĂ„g filmen: http://sfihagfors.se/skriva-brev/

Del 1[edit | edit source]

Presentera dig sjÀlv:

⊁ Vad heter du?

⊁ Hur gammal Àr du?

⊁ Var kommer du ifrÄn?

⊁ Vilka sprÄk pratar du?

⊁ Vad vill du lÀra dig i sommar?

⊁ Vad behöver du fokusera pÄ?

⊁ Grammatik

⊁ Skriva

⊁ LÀsa

⊁ Höra

⊁ Prata

⊁ NÄgot annat? Beskriv vad!

Del 2[edit | edit source]

VÀlj tvÄ av de hÀr alternativen att skriva om:

⊁ Vad du ska göra i sommar.

⊁ Vad du gjorde förra sommaren.

⊁ Hur var livet i ditt hemland.

⊁ Varför kom du till Sverige?

⊁ Min vÀg till Sverige.

⊁ Vad gillar du med ditt hemland?

⊁ Vad gillar du med Sverige?

⊁ Vad saknar du mest frÄn ditt hemland?

⊁ Vad tycker du Àr mest obegripligt med svensk kultur?

Skriv upp dina svar för hand. Vi kommer senare att skriva brevet snyggare pÄ dator. Gör en lista pÄ de saker du vill skriva och anvÀnd min lista som hjÀlp. Kommer du pÄ nÄgot eget du vill ha med sÄ skriv upp det ocksÄ!

Hur skriver man ett brev?

NĂ€r man skriver ett brev mĂ„ste man fatta mĂ„nga beslut. Man skriver pĂ„ olika sĂ€tt beroende pĂ„ vem man skriver det till. Det finns en stor skillnad mellan formella brev och informella brev. 

Ett informellt brev Ă€r ett brev man skriver till nĂ„gon man redan kĂ€nner. Du kanske skriver till din mamma, din syster, en kompis, en pojkvĂ€n eller make. Kanske till nĂ„gon man Ă€r intresserad av men inte Ă€nnu blivit ihop med... Du skriver avslappnat och familjĂ€rt (som till din familj) och kraven pĂ„ vilken font eller hur du hĂ€lsar och sĂ„ viare Ă€r inte lika höga. Du kanske inleder med ”Tjena!” eller ”Tja!” till en kompis men det skulle du aldrig göra i ett formellt brev.

⊁ Du inleder brevet precis som du vill. Med Hej Anna! Tjena Anna! Hejsan Anna! KĂ€ra Anna! (Eller om det Ă€r en man KĂ€re Anders!) Eller Älskade syster! Lillplutten Anna! Eller nĂ„got annat. Alltid bara förnamn.

⊁ Du avslutar med ditt förnamn och nĂ„got sött eller kul: ”Din Rebecca” eller ”Rebecca” eller ”HĂ€lsningar, Rebecca” eller ett smeknamn ”Becca”.

⊁ HÀr har du en film om hur du skriver ett informellt brev: http://sfihagfors.se/skriva-brev/

⊁ Du kan anvÀnda vilken font och textstorlek du vill. Kursiv och fet text Àr inget problem sÄ lÀnge man kan lÀsa. Var kreativ!

⊁ Du kan skriva datumet sÄ hÀr: 27/6-16 men andra sÀtt Àr ocksÄ helt okej. Kanske Den 27:e juni 2016 eller om du vill 160627

Ett formellt brev skriver du till nĂ„gon du inte kĂ€nner, till en myndighet, regeringen, din rektor. Du skriver ett ”personligt brev” till en arbetsgivare. Du kanske vill sĂ€ga nĂ„got till din handlĂ€ggare pĂ„ Arbetsförmedlingen som du inte lyckades sĂ€ga pĂ„ den halvtimme du fick ha ditt möte. Nu fĂ„r du lite mer tid att formulera dig. DĂ„ inleder du inte med ”Min Ă€lskade!”
 

Du skriver ett formellt brev om du vill sĂ€ga nĂ„got till Migrationsverket, eller kanske FörsĂ€kringskassan.  Det Ă€r sĂ„ hĂ€r dina handlĂ€ggare skriver om de vill skriva ett brev till dig (eller borde skriva
).

⊁ Vet du vad personen heter som du skriver till skriver du bĂ„de förnamn och efternamn. Till exempel börjar brevet: 

Hej Jonas Andersson! 

Eller extremt formellt:

BĂ€ste Jonas Andersson!

(Alltid utropstecken!) ”BĂ€ste” om det Ă€r en man, ”BĂ€sta” om det Ă€r en kvinna.

⊁ Vet du inte vem som kommer att lĂ€sa brevet kan du skriva: 

”Till den det berör”.

⊁ Du skriver i en strikt font som till exempel Times New Roman, du anvÀnder en liten fontstorlek som 12 punkter, du anvÀnder inte kursiv eller fet text.

⊁ Du avslutar med för- och efternamn:

HĂ€lsningar,

Rebecca Westin

eller

Med vÀnliga hÀlsningar,

Rebecca Westin

⊁ Skriv med hela meningar och kolla att grammatiken och stavningenĂ€r rĂ€tt. 

Author[edit | edit source]

https://polyglotclub.com/member/rebecca_ha

Other Lessons[edit | edit source]

Contributors

Maintenance script and Vincent


Create a new Lesson